Papilloomaviruksen vastaista HPV-rokotetta ryhdytään tarjoamaan myös pojille – torjuu monia syöpiä

HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä. TIMO HEIKKALA / LEHTIKUVA
STT

STT

Papilloomaviruksen vastaista HPV-rokotetta ryhdytään tarjoamaan myös pojille, sosiaali- ja terveysministeriö kertoi perjantaina.

HPV-rokote suojaa papilloomaviruksen aiheuttamilta syöviltä. Rokotteella voidaan torjua erityisesti kohdunkaulan syöpää, mutta myös esimerkiksi emättimen, peräaukon ja peniksen syöpiä.

Rokote on aiemmin kuulunut kansainvälisessä rokotusohjelmassa maksutta 10–12-vuotiaille tytöille. Nyt hyväksytyn muutoksen myötä myös poikien HPV-rokotukset tulevat osaksi rokotusohjelmaa.

Rokotteet 11 - 12-vuotiaille

Ministeriön mukaan rokoteohjelman laajentamisella pyritään ehkäisemään tehokkaasti papilloomaviruksen leviämistä sekä parantamaan myös tyttöjen suojaa.

Niin kutsutun sukupuolineutraalin rokoteohjelman suositeltu kohderyhmä ovat 11–12-vuotiaat siten, että se aloitetaan koulussa viidennellä luokalla, ministeriöstä kerrotaan. Lisäksi yläkouluikäisille pojille järjestetään täydennysrokotuksia, kuten myös tytöille järjestettiin heidän HPV-rokotustensa alkuvaiheessa vuosina 2013–2015.

Rokotukset alkavat elokuussa

Toinen rokotusasetukseen hyväksytty muutos koskee meningokokkirokotuksia. Meningokokki on bakteeri, joka aiheuttaa vaikeita tulehdustauteja, kuten aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan meningokokkirokotteet tarjotaan jatkossa niille riskiryhmille, joilla on suurempi riski sairastua tautiin. Rokotteen saavat myös ne, joilla on oman sairautensa vuoksi lisääntynyt vaara sairastua vakavaan meningokokkitautiin, ministeriö kertoi.

Rokotusasetuksen muutosten mukaiset HPV- ja meningokokkirokotukset on määrä aloittaa elokuun alussa.

Lähteenä myös THL .

Kommentoi