Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työpendelöintiä Suomen ja Viron välillä ei enää sallita sunnuntaista alkaen – rajanylitysten määrä on romahtanut

Suomen sisärajan ylittäminen pysyvän työsuhteen perusteella on sunnuntaista alkaen sallittua vain Ruotsin ja Norjan rajoilla olevilla luontaisilla työssäkäyntialueilla, kertoo Rajavartiolaitos.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on ohjeistanut tarkentamaan sisärajojen rajanylityskäytäntöjä koronaviruksen leviämisen aiheuttaman sisäisen turvallisuuden uhan torjumiseksi. Hallitus linjasi rajanylityskäytäntöjen muutoksesta myöhään eilen illalla.

Käytännössä muutos tarkoittaa, että työpendelöinti Suomen ja Viron välillä ei ole enää sallittua sunnuntaista alkaen.

Muutoksen seurauksena työvoiman saatavuus rakennusalalla voi vaikeutua.

– Kyllä tällä on tietenkin iso vaikutus, sanoo Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell STT:lle.

Randellin mukaan pääkaupunkiseutu, Tallinna ja Viro muodostavat yhtenäisen rakennusteollisuuden työssäkäyntialueen, jossa työvoiman liikenne on ollut päivittäistä tai ainakin viikoittaista.

– Jos työvoimaa poistuu työmailta merkittävissä määrin, se on ensimmäinen uhkakuva toiminnan jatkuvuuden kannalta.

"Nyt ei ole aika lähteä pois Suomesta"

Pääkaupunkiseudun ja muun Etelä-Suomen rakennustyömailla ulkomaisen työvoiman osuus on ollut noin kolmanneksen.

– Sitä on hyvin vaikea täysimääräisesti korvata millään muulla työvoimalla, Randell sanoo.

Rakennusteollisuus on pyrkinyt ohjeistamaan, että EU-kansalaiset ja ne, joilla on oleskelulupa Suomessa, voivat jatkaa työskentelyä Suomessa.

– Nyt ei ole aika lähteä pois Suomesta, koska rakentamista tullaan työmailla jatkamaan mahdollisimman normaalisti.

Hänen mukaansa selvää kuitenkin on, että rakennusalan yritykset noudattavat viranomaisohjeita koronavirukseen varautumisessa.

Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoi eilen STT:lle, että Suomessa on keskimäärin 20 000–25 000 ulkomaista rakentajaa pääosin Virosta, Puolasta ja Venäjältä.

– Kun rajat menevät kiinni, Suomessa olevat jatkavat töitä, jos työmaalla rakentaminen jatkuu, Harjuniemi sanoi.

Rahoituksen turvaaminen kriittisen tärkeää

Myös rakennusalan yritysten rahoituksen turvaaminen on Randellin mukaan hyvin keskeisessä asemassa nykyisessä hankalassa tilanteessa. Rakennusteollisuus odottaa nyt maan hallituksen linjauksia siitä, miten yrityksiä pyritään auttamaan koronakriisissä.

– Jos rahaliikenne jostain syystä pysähtyy tilaajien, urakoitsijoiden ja aliurakoitsijoiden välillä, niin kassakriisi uhkaa hyvin nopeasti näitä yrityksiä.

Randellin mukaan käynnissä olevia rakennushankkeita viedään eteenpäin mahdollisimman normaalisti koronasta huolimatta.

– Varmaan nyt sitten uusien, ei vielä käynnistyneiden kohteiden osalta tilaajat ja rakentajat sopimusten puitteissa arvioivat, onko niitä tarkoituksenmukaista käynnistää.

Rajanylitykset romahtivat lähes 90 prosenttia tarkastusten alettua

Rajoitukset näkyvät Suomen rajoilla muutenkin. Rajavartiolaitos kertoi perjantaina, että matkustajaliikenne Suomen rajojen yli väheni rajatarkastusten alettua lähes 90 prosenttia. Viime vuonna rajanylityksiä tapahtui keskimäärin vuorokaudessa yli 186 000 ja torstaina niitä kirjattiin yhteensä runsaat 20 000.

Suomi palautti rajatarkastukset kaikille rajoilleen keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Rajat ylittävää henkilöliikennettä alettiin rajoittaa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Käytännössä suomalaiset voivat palata ja poistua maasta, mutta ulkomaisia turisteja ei maahan päästetä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan myöskään suomalaisen ei ole syytä lähteä turistina ulkomaille tällä hetkellä.

Rajavartiolaitoksen mukaan itärajalla rajanylityksiä tapahtui torstaina 2 400, kun niitä tammikuun puolivälissä oli vuorokauden aikana 20 600. Liikenne itärajalla väheni siis 88 prosenttia.

Liikenne myös Schengen-alueelta on vähentynyt rajusti. Esimerkiksi meritse tapahtuvia rajanylityksiä oli 16. tammikuuta runsaat 33 000 ja torstaina vajaat 1 700.