Koronavirustartuntoja todettu Suomessa pian 300

Koronavirustapauksen vuoksi osa Martinlaakson terveysaseman henkilökunnasta ja potilaista on altistunut virukselle. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Kaikkiaan Suomessa oli maanantaina tiedossa hieman yli 270 varmistettua koronavirustapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos . Tapausten lisääntyessä testauskäytäntöä on kuitenkin muutettu niin, että testaaminen keskitetään vakavasti sairaisiin ja terveydenhuollon henkilökuntaan. Useimmat lieväoireiset koronavirustartunnat eivät siis enää tule mukaan lukuihin.

Ensimmäinen potilas on tehohoidossa koronavirustartunnan vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus).

Husin mukaan kyseessä on eläkeikäinen henkilö. Potilas oli lyhyen aikaa osastohoidossa ennen kuin hänet siirrettiin tehohoitoon.

– Kansainvälisten potilastapausten perusteella on ollut odotettavissa, että myös Suomessa osa koronavirustartunnan saaneista tulee tarvitsemaan tehohoitoa. Olemme Husissa valmistautuneet tätä varten, sanoo tehohoidon ylilääkäri Ville Pettilä tiedotteessa.

Koronavirus voi aiheuttaa pienellä osalla potilaista äkillisen hengitysvajausoireyhtymän, jossa keuhkoihin kertyy tulehduksen takia tulehdussoluja ja nestettä. Sen seurauksena keuhkojen kyky hoitaa tehtäväänsä heikkenee ja potilas voi tarvita tehohoitoa. Tehohoidossa hengitystä ja verenkiertoa tuetaan hengityslaitteella sekä verenkierron tukihoidoilla.

Hus kertoo, että sen tehohoitopaikoista keskimäärin 70–75 prosenttia on jatkuvassa käytössä. Tehohoidon resursseja pystytään tarvittaessa lisäämään siirtämällä kiireettömiä, tehohoitoa vaativia leikkauksia. Lisäksi leikkausosastojen heräämöpaikkoja voidaan muuttaa lisätehohoitopaikoiksi.

– Toistaiseksi emme ole joutuneet tehohoidon turvaamiseksi tekemään supistuksia muussa toiminnassa, Pettilä jatkaa.

Hus kertoo, että eilisen aikana sairaanhoitopiirin alueella todettiin 21 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä Husin alueella on tullut tietoon 148 tartuntaa, mutta kaikkia epäilyjä ei enää testata.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä koronavirustartuntoja sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöillä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on todettu koronavirustartuntoja yksittäisillä sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijöillä, Jyväskylän kaupunki tiedottaa.

Karanteeniin on asetettu kaupunginsairaalassa 50 työntekijää. Useita kymmeniä altistuneita on lisäksi potilaiden joukossa ja tartunnan saaneiden lähipiirissä. Osalla altistuneista on oireita, joiden aiheuttajaa parhaillaan selvitetään.

Jyväskylän kaupunki kertoo, että suurin osa altistuneista on tiedossa. Kymmeniin ollaan parhaillaan yhteydessä.

Myös yksittäisten terveysasemien henkilöstöä on laitettu karanteeniin, sillä asemilla on asioinut koronavirusta tietämättään sairastaneita ihmisiä. Vastaava lääkäri Ilkka Käsmä korostaa tiedotteessa, että yksittäinenkin tartunta johtaa helposti suuren työntekijä- ja potilasmäärän altistumiseen ja karanteeniin. Tästä seuraava henkilöstövajaus on mittava, ja Käsmä painottaakin, että infektiopotilaiden on tärkeää tulla vastaanotolle hallitusti ja ennalta sovitulla vastaanottoajalla.

Martinlaakson terveysasema Vantaalla suljettu, osa henkilökunnasta ja potilaista altistunut koronavirukselle

Martinlaakson terveysasema Vantaalla on suljettu, sillä siellä vahvistetun koronavirustapauksen vuoksi osa henkilökunnasta ja potilaista on altistunut virukselle, Vantaan kaupunki tiedottaa. Altistuneita jäljitetään parhaillaan.

Terveysasema on suljettu jo tästä päivästä lähtien, ja se pysyy kiinni alkuviikon. Ajanvaraus- tai päiväpoliklinikkapotilaita ei oteta tänä aikana vastaan.

Asema puhdistetaan sen ollessa suljettuna. Martinlaakson terveysasemasta on myöhemmin tulossa Vantaan koronavastaanottopiste, ja myös tämän muutoksen valmistelutyöt ovat käynnissä.

Moni vanhempi otti jo lapset koulusta

Monet vanhemmat näyttävät ottaneen lapsensa tänään pois päiväkodista tai koulusta koronavirustilanteen vuoksi.

Esimerkiksi Oulusta kerrotaan, että päiväkodeissa olevista lapsista on tänään ollut pois noin 30 prosenttia, kun normaalisti määrä liikkuu viidessä, kuudessa prosentissa.

Helsingin kouluissa oppilaiden poissaolojen määrä vaihtelee arvion mukaan 20–50 prosentin välillä.

Tampereella valtaosa 7.–9.-luokkalaisista on tänään tehnyt koulutöitä etänä, kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo STT:lle. Koronavirustilanteen vuoksi kaupunki ilmoitti lauantaina, että tällä viikolla lukio-opetus siirtyy etäopetukseen ja perusopetuksen vanhimpien vuosiluokkien opetukseen on mahdollisuus osallistua etänä.

– Valtaosa on pois. Arvioisin, että 95 prosenttia on se osa, joka tällä hetkellä etätyöskentelee. Tämä on ollut päivän tilanne, Järvelä sanoo.

Etäopetusta on järjestetty useilla tavoilla. Järvelä mainitsee, että oppitunteja on esimerkiksi pidetty verkkolähetyksinä. Liikuntatunnilla oppilaat ovat lenkkeilleet ja lähettäneet opettajalle tietoja lenkin reitistä, kestosta sekä todentaneet olleensa lenkillä ottamalla kuvia.

Koululaisia korona-altistuskaranteeniin Oulussa, Mikkelissä suljettiin koko koulu

Koronavirukselle altistuminen on jälleen passittanut koululaisia kotikaranteeniin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan Valkeakoskella todettiin eilen koronavirustartunta neljännen luokan oppilaalla. Oppilaan luokka ja sitä opettaneet on laitettu karanteeniin.

Oulun kaupunki tiedottaa, että Hintan koulun nelosluokka ja sen opettaja ja ohjaaja on pantu kahden viikon kotikaranteeniin. Mikkelissä päätettiin myöhään eilen illalla, että koko Urpolan koulu suljetaan tästä päivästä alkaen kahdeksi viikoksi.

Tartuntaketjujen seuraaminen hankaloituu

Koronaviruksesta sairastuneiden todellinen lukumäärä voi olla Suomessa 20–30 kertaa suurempi kuin tähän mennessä on todettuja tapauksia, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa .

Ero selittyy sillä, että kaikkia epäiltyjä ei enää testata. Tällä hetkellä Suomessa testataan vain vakavasti sairaita, riskiryhmiin kuuluvia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä.

– Testaaminen painottuu sellaisiin oireisiin ja henkilöihin, joiden kohdalla on tärkeä tietää, onko kyseessä korona, Tervahauta perustelee Ylellä.

Tartuntojen määriä on arvioitu tietokonesimulaatioilla, jotka perustuvat muista maista saatuun tietoon. Tervahaudan mukaan arviot kuitenkin vaihtelevat suuresti, koska tartuntojen jäljityksessä on ollut maakohtaisia eroja.

Suomessa ollaan nyt tilanteessa, jossa tartuntaketjujen seuraaminen on käymässä hankalaksi. Suurin osa täällä todetuista tartunnoista liittyy silti edelleen matkailuun.

– On todennäköistä, että tulee sellaisia todettuja tapauksia, joissa näitä ketjuja ei enää löydy. Silloin tartuntoja on yhteisöissä paljon enemmän kuin on testaamalla todettu, Tervahauta jatkaa.

Viikonlopun ostoryntäys ehdytti apteekkien varastoja joidenkin valmisteiden osalta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa ihmisiä ostamaan vain sellaisia lääkkeitä, joille tällä hetkellä on tarvetta. Fimean mukaan maltti on tarpeen, jotta kriittiset lääkekuljetukset voidaan varmistaa ja tilanne ylipäätään palauttaa mahdollisimman pian normaaliksi.

Suomalaiset ovat hamstranneet viikonloppuna varastoon sellaisen määrän lääkkeitä, että jotkin lääkevalmisteet saattavat Fimean mukaan olla tilapäisesti lopussa apteekkien varastoista. Tämän seurauksena Fimea on ohjeistanut apteekkeja muun muassa luovuttamaan ostajille kerrallaan vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä.

Eilen Suomen lääkejakelusta pääosin vastaava Orion ja Tamro kertoivat, että ne olivat vastaanottaneet ennätysmäärän lääketilauksia apteekeilta. Nousua oli 50 prosenttia normaalitasosta, mikä on historiallisen suurta. Erityisesti kyse oli kipu- ja kuumelääkkeistä.

Fimea korostaa, ettei kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ole Suomessa kaikkiaan uhattuna. Lääketukkukaupoissa näistä valmisteista säilytetään yli kuuden kuukauden normaalikulutusta vastaavia varastoja.

Koronavirus lisäsi joustoja lääkkeiden toimitukseen

Kela tiedotti lauantaina, että apteekit voivat koronaviruksen vuoksi joustaa farmaseuttisen harkintansa mukaan jonkin verran lääkkeiden toimitusväleistä ja joustoajoista. Tarkoituksena on vähentää asiakaskäyntejä.

Poikkeusmenettelyä voi käyttää sellaisten lääkkeiden ostoihin, joiden käyttöerät loppuvat ennen kesäkuun alkua. Näiden osalta apteekit voivat siis toimittaa asiakkaalle lääkkeet tietyin ehdoin Kela-korvattuna tavallista aiemmin.

Etätyö tyhjensi tiet

Koronaviruksen vuoksi selvästi lisääntynyt etätyö vaikuttaa hiljentäneen työmatkaliikenteen.

Tampereen Tieliikennekeskukselta kerrotaan, että tiet ovat olleet tänään silmämääräisesti selvästi tavallista tyhjempiä. Liikenteen rauhoittuminen näkyy koko Suomessa, mutta erityisesti etelässä.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin