Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO arvostelee "joidenkin maiden" suhtautumista koronaviruksen leviämiseen

Kaikki maat eivät toimi riittävästi estääkseen uuden koronaviruksen leviämistä, arvosteli Maailman terveysjärjestö WHO torstaina. WHO:n pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi tiedotustilaisuudessa, että järjestö on huolissaan siitä, että jotkin maat joko eivät ota tilannetta riittävän vakavasti tai ovat päättäneet, ettei mitään ole tehtävissä.

– Meitä huolettaa, että joissakin maissa poliittinen sitoutuneisuus ja tuota sitoutuneisuutta osoittava toiminta eivät ole linjassa meidän kaikkien kohtaaman uhan kanssa, hän lausui.

Pääsihteeri painotti, ettei nyt ole oikea aika antaa periksi tai keksiä tekosyitä. Hän painotti, että maat ovat suunnitelleet toimenpiteitä vastaaviin tilanteisiin vuosikymmenien ajan, ja nyt on toimittava suunnitelmien mukaisesti.

– Tämä epidemia uhkaa jokaista maata, rikkaita ja köyhiä. Kuten olemme aiemminkin sanoneet, myös korkean tulotason maiden pitäisi odottaa yllätyksiä. Ratkaisu on aggressiivinen valmistautuminen.

Keinoiksi pääsihteeri luettelee muun muassa ihmisten valistamisen, testaamiskapasiteetin lisäämisen, riittävän varustetason varmistamisen ja hoitohenkilöstön kouluttamisen.

– Jos maat tinkimättömästi etsivät, eristävät ja hoitavat tapauksia sekä jäljittävät kaikki kontaktit, ne voivat muuttaa taudin kehityskulkua.

WHO:n tilastojen mukaan raportoituja tautitapauksia oli torstaina yli 92 000 ja kuolleita lähes 3 000.

Italian tapauksissa hurja nousu, Britanniassa ensimmäinen kuolema

Useat maat ilmoittivat torstaina jälleen uusista tartunnoista ja koronaviruksen aiheuttamista kuolemista. Italiassa torstai-illan tietojen mukaan jo noin 150 ihmistä on kuollut koronavirukseen. Määrä oli noussut kymmenillä edellispäivästä.

Myös tartunnan saaneiden määrä oli kasvanut lähes 770:llä. Koronavirus on todettu Italiassa yhteensä lähes 3 860 ihmisellä.

Maan hallitus on päättänyt siirtää 7,5 miljardia euroa koronavirustilanteen hoitamiseen. Valtiovarainministeri Roberto Gualtierin mukaan summa on tarkoitus käyttää lähinnä terveyspalveluiden, väestönsuojelun ja lainvalvonnan resurssien lisäämiseen.

Britanniassa terveysviranomaiset puolestaan kertoivat torstaina maan ensimmäisestä koronaviruskuolemasta. Tautiin kuollut oli viranomaisten mukaan vanhus, jolla oli entuudestaan terveydellisiä ongelmia.

Etelä-Afrikka ilmoitti maan ensimmäisestä vahvistetusta tartunnasta. Aiemmin virus on todettu Saharan eteläpuolisen Afrikan maista Nigeriassa ja Senegalissa.

Terveysministeriön mukaan potilas oli matkustanut Italiassa.

Iranissa koulut ovat pitkään kiinni

Myös Iran raportoi torstaina 15 uudesta koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta. Virallinen kuolonuhrien määrä on Iranissakin yli sadan. Uusia tartuntoja ilmoitettiin lähes 600, mikä nostaa tartuntojen määrän yli 3 500:n.

Viranomaiset kertoivat koulujen ja yliopistojen pysyvän suljettuina iranilaisen vuoden loppuun. Iranissa vuosi päättyy maaliskuun 19. päivänä ja kansallista lomaa vietetään huhtikuun alkupuolella.

– Ihmisten ei pitäisi tulkita tätä tilaisuutena matkustella. Heidän pitäisi pysyä kotona ja ottaa varoituksemme vakavasti, sanoi terveysministeri Saeed Namaki torstaina.