Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnair lopettaa tuotemyynnin Euroopan sisäisillä lennoilla ilmastosyistä, koneet kevenevät 50–100 kiloa

Lentoyhtiö Finnair on julkistanut suunnitelmansa siitä, miten yhtiö aikoo saavuttaa ilmastotavoitteensa. Finnairin tavoitteena on olla hiilineutraali viimeistään vuoden 2045 loppuun mennessä.

Yhtiö pyrkii vähentämään bruttopäästöjään mahdollisimman paljon, ja kun kaikki keinot on käytetty, kompensoimaan loput. Yhtiö tuottaa vastakin merkittävästi päästöjä, mutta kuten torstaina kerrottiin, se nipistää niitä useilla eri keinoilla ja kompensoi jäljelle jäävät eri mekanismein.

Vastuullisuusjohtaja Anne Laurilahden mukaan yhtiön bruttopäästöt jatkavat kasvuaan vuoteen 2025 asti, koska yhtiön toiminta kasvaa. Päästöt olivat viime vuonna 3,5 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.

– Tiedämme varsin hyvin, että tarvitsemme kompensaatiota, sillä täysin fossiiliton lentäminen vie vielä aikaa, Laurilahti sanoi tiedotustilaisuudessa. Hiilineutraaliustavoitteessa kompensoinnin merkitys on hänen mukaansa huomattava.

Kompensoinnin kautta rahaa voi mennä esimerkiksi metsitykseen, mutta myös Euroopan päästökauppa on osa sitä.

Hiilineutraaliudella tarkoitetaan Suomen ympäristökeskuksen mukaan yleisesti sitä, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan vain sen verran kuin niitä pystytään sitomaan.

Koneita kevennetään

Finnairin suunnitelmissa on vähentää koneiden painoa ja polttoaineen kulutusta, lisätä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä ja investoida uuteen lentokoneteknologiaan. Myös esimerkiksi muoviroskan ja ruokajätteen määrää vähennetään.

Finnair lopettaa tuotemyynnin lennoillaan EU:ssa huhtikuun 29. päivä alkaen. Lentojen aikana myydään senkin jälkeen vielä ruokaa ja ennakkoon tilattuja tuotteita. Finnairin mukaan myyntikärryjen jättäminen pois kyydistä vähentää koneen painoa keskimäärin 50–100 kiloa.

Yhtiö aikoo investoida uusiin, vähäpäästöisempiin koneisiin, minkä odotetaan vähentävän Euroopan liikenteen hiilidioksidipäästöjä 10–15 prosenttia. Viiden vuoden sisällä tehtävien investointien on arvioitu olevan 3,5–4,0 miljardia euroa.

Myös lentäjät voivat vaikuttaa päästöihin. Rullaus lentokentällä voidaan tehdä vain yhdellä moottorilla ja kentälle laskeudutaan suoraviivaisemmin. Lentoreittejä voidaan myös yrittää pyytää lennonjohdolta suoremmiksi.

Yhteistyösopimus Nesteen kanssa

Finnair kertoi torstaina, että se solmii Nesteen kanssa yhteistyösopimuksen lentopolttoaineista. Sopimuksen odotetaan lisäävän merkittävästi uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöä.

Yhtiö lensi ensimmäiset lentonsa biopolttoainetta käyttäen elokuussa. San Franciscosta Helsinkiin lennettiin 12 prosentin biopolttoainesekoituksella.

Uusiutuvien lentopolttoaineiden liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Sami Jauhiainen kertoo, että Finnairin käyttöön tuleva biopolttoaine on valmistettu käytetyistä paisto- ja eläinrasvoista. Viime vuonna käyttöön otettu lentopolttoaine valmistetaan Porvoon jalostamolla.

– Sillä voidaan päästä jopa 80 prosentin hiilidioksidipäästövähenemiin suhteessa fossiilisen lentopolttoaineen käyttöön, Jauhiainen sanoo.

Finnairin asiakkailla oli aiemmin mahdollisuus tukea ilmastotavoitteita tukemalla päästövähennysprojektia Mosambikissa tai biopolttoaineostoilla. Tällä viikolla yhtiö kuitenkin kertoi lopettaneensa päästöhyvitys- ja biopolttoainepalvelunsa, koska se oli Poliisihallituksen mukaan ollut kiellettyä rahankeräystoimintaa.

Nyt yhtiö kertoo hyvittävänsä yrityssopimusasiakkaidensa lentojen hiilidioksidipäästöt syyskuun alusta alkaen. Yksityisasiakkaille Finnair esittelee myöhemmin tänä vuonna lipputyypin, jonka hinnalla tuetaan biopolttoaineen käyttöä ja jonka myötä asiakkaat voivat hyvittää päästöjään.