Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

CNN: Miljardööri Bloomberg laittanut supertiistain mainontaan kymmenkertaisen summan kilpakumppaneihinsa nähden

Miljardööri ja New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg on käyttänyt supertiistain vaalimainontaan kymmenen kertaa enemmän rahaa kuin yksikään muista demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevista ehdokkaista. Asiasta uutisoi CNN .

Uutiskanavan mukaan Bloomberg on syytänyt yhteensä 234 miljoonaa dollaria mainontaan kaikissa 14 osavaltiossa, joissa on äänestetty supertiistaina.

Supertiistain esivaaleissa ja vaalikokouksissa on jaossa noin kolmannes puoluekokousedustajista. Bloomberg on mukana vasta nyt jätettyään väliin aiemmat esivaalit.

Esimerkiksi Bernie Sanders on laittanut mainoksiin 18 miljoonaa dollaria, josta 8,3 miljoonaa meni mainontaan Kaliforniassa. Siellä on jaossa eniten puoluekokousedustajia. Sen sijaan kotiosavaltiossaan Vermontissa Sanders käytti mainontaan vain 14 000 dollaria.

Joe Bidenin vaalimainontaan supertiistain osavaltioissa käyttämä summa on 2,2 miljoonaa dollaria. Hän keskittyi pääosin kuuteen osavaltioon, ja kaikki niistä ovat etelässä Kaliforniaa lukuun ottamatta.

Elizabeth Warren puolestaan käytti vaalimainontaan 2,4 miljoonaa dollaria pääosin Texasissa, Coloradossa ja Utahissa. Hänellä oli kuitenkin käytössään muita vaalimainontaan sallittuja varoja tukiyhdistysten kautta, mikä mahdollisti mainostamisen 13 osavaltiossa.

Pöydät notkuvat miljardöörin vaalivalvojaisissa

Omaa nimeään kantavalla mediayhtiöllä vaurastunut Bloomberg ei ole pihtaillut myöskään vaalivalvojaistensa järjestelyissä. Kannattajille on tarjottu esimerkiksi West Palm Beachilla Floridassa järjestetyssä tilaisuudessa ilmaista olutta ja viiniä, ja yltäkylläisestä buffet-pöydästä sai noutaa muun muassa burgereita ja jälkiruoaksi monenlaisia torttuja. Myös t-paitoja ja muita kampanjatuotteita on ollut tarjolla ilmaiseksi.

Kovat satsaukset eivät mitä todennäköisimmin tuota toivottua tulosta, sillä supertiistain aikana kävi selväksi, että Joe Biden oli päihittämässä Bloombergin osavaltiossa toisensa jälkeen.

Bloomberg tuli Floridassa jo varhaisessa vaiheessa kannattajiensa eteen ja pyrki puheenvuorossaan katsomaan supertiistaista eteenpäin.

– Yksi asia on selvä. Huolimatta siitä, kuinka monta delegaattia voitamme tänään, olemme tehneet jotain minkä ei pitänyt olla mahdollista. Vain kolmessa kuukaudessa olemme nousseet mielipidetiedusteluissa yhden prosentin kannatuksesta kisaamaan tosissamme presidenttiehdokkuudesta, Bloomberg sanoi New York Timesin mukaan.

Miljardööri kertoi siirtävänsä huomionsa seuraavaksi Floridaan, jossa äänestetään kuun puolivälissä.

Bloomberg nokitteli tärkeän äänestyspäivän alla tiukkaan sävyyn Bidenin kanssa. Bloomberg sanoi ensin CNN:n haastattelussa, että Bidenilla ei ole sopivanlaista kokemusta presidentin viran hoitamiseen. Hän luonnehti Bidenia lainsäätäjäksi, kun presidenttinä pitäisi olla ennemminkin esimies ja toimitusjohtaja.

Biden vastasi antamalla ymmärtää, että Bloomberg ei ole demokraatti lainkaan.

– (Presidentin virka) vaatii jonkun, joka saa asioita tehtyä ja joka tietää, kuinka tuoda ihmisiä yhteen. Ollakseen demokraattipresidentti täytyy olla demokraatti, ja pitää olla meriittejä, Biden sanoi CNN:lle.