Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen A-studion juontaja Katri Makkonen on vetäytynyt ulkoministeriön viestintäjohtajan hausta

Presidentti Sauli Niinistön entinen viestintäpäällikkö ja nykyinen Ylen A-studion juontaja Katri Makkonen on vetäytynyt ulkoministeriön viestintäjohtajan hausta. Asia ilmenee STT:n pyytämistä asiakirjoista. Makkonen oli mukana viestintäjohtajan paikan ensimmäisessä haussa, mutta ei enää uusitussa haussa.

Myöskään Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski ei enää hae tehtävää. Sen sijaan Puolustusvoimien viestintäpäällikkö Max Arhippainen ja Ylen Journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti ovat edelleen mukana haussa.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan hakuprosessi meni tammikuun lopulla uusiksi, koska oikeuskansleri puuttui viranhakuilmoituksen virheellisiin kelpoisuusvaatimuksiin. Peräti viisi kuukautta kestänyt hakuprosessi oli jo aivan viime metreillä.

Ensimmäiseen hakuun osallistuneet olivat automaattisesti mukana myös uusitussa haussa, ellei hakija itse vetäytynyt prosessista.

Ensimmäinen hakuilmoitus julkaistiin syyskuun alussa valtioneuvoston sivuilla. Sen pohja oli sama, jota oli käytetty ainakin vuoden 2017 haussa, jolloin edellinen viestintäjohtaja Jouni Mölsä valittiin toiselle kaudelle. Myös silloin hakuilmoituksessa oli väärät kelpoisuusvaatimukset, mutta silloin niitä ei huomattu.

Uusitun haun hakuaika päättyi 28. helmikuuta. Ilmoituksen mukaan uuden viestintäjohtajan oli määrä aloittaa tehtävässä 1. maaliskuuta tai sopimuksen mukaan.

Hakuilmoituksessa ei voi säveltää yhtään

Ministeriön henkilöstöyksikön päällikkö Jyri Järviaho kertoi aiemmin STT:lle, että ensimmäisessä ilmoituksessa luetelluista säädetyistä kelpoisuusvaatimuksista puuttui kolme kohtaa.

Syyskuisessa ilmoituksessa kuvailtiin normaaliin tapaan tehtävää ja hakijalta odotettavia taitoja sekä ilmoitettiin esimerkiksi palkka (9 144 euroa kuukaudessa).

Lisäksi lueteltiin säädetyt kelpoisuusvaatimukset, jotka eivät kuitenkaan perustuneet oikeisiin pykäliin.

Ensinnäkin ilmoituksessa kelpoisuusvaatimukseksi oli laitettu "perehtyneisyys virkaan kuuluviin tehtäviin", vaikka olisi pitänyt lukea "tehtävän edellyttämä monipuolinen kokemus".

Äkkiseltään voisi ajatella, ettei näillä ole juuri eroa. Tarkka muotoilu tulee suoraan pykälistä.

– Se pitäisi kirjoittaa tismalleen niin kuin asetuksessa lukee. Siinä ei voi säveltää yhtään, Järviaho sanoi.

Toisekseen viran hoitamiseen tarvittava kielitaito, eli käytännössä englanti, oli hakemuksessa väärällä rivillä. Sen olisi pitänyt olla kelpoisuusvaatimuksissa, mutta oli kohdassa "Työssä tarvittava kielitaito".

Kolmanneksi kelpoisuusvaatimuksista puuttui johtamiskokemus. Hakuilmoituksessa viestintäjohtajalta edellytettiin vain käytännössä osoitettua johtamistaitoa. Ulkoministeriön viestintäjohtajalla pitää olla molempia.

Oikeuskansleri huomautti puutteista

Järviaho kertoi, että johtamiskokemuksella ja -taidolla on eroa. Johtamistaitoa voi olla johtamiskokemuksen lisäksi esimerkiksi johtamisopinnoista. Puutteista huomautti oikeuskansleri, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa nimitysesityksien tarkastaminen.

Käytännössä tehtävään esitettävä henkilö oli siis jo Järviahon mukaan "aika pitkälti" tiedossa. Järviaho ei kuitenkaan halunnut kommentoida sitä, oliko kärkihakijalle jo ilmoitettu hänen esittämisestään tehtävään.

Kaikkiaan seitsemän alkuperäistä hakijaa veti nyt hakemuksensa pois. Uusia hakijoita tuli neljä lisää.