Netanjahu julistautui Israelin vaalien voittajaksi, ei silti saamassa enemmistöä

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu julistautui maan parlamenttivaalien voittajaksi tiistaina. Netanjahu sanoi, että hänen Likud-puolueensa oli ylittänyt maanantain vaaleissa kaikki odotukset.

– Tämä on elämäni tärkein voitto, Netanjahu julisti kannattajilleen Tel Avivissa.

Kun annetuista äänistä oli laskettu 97 prosenttia, Likud ja sen oikeistolaiset liittolaispuolueet näyttivät Haaretz -lehden mukaan saavan parlamenttiin 58 paikkaa. Netanjahun koalitio oli yhtä kaikki jäämässä kolmen paikan päähän enemmistöstä.

Ex-kenraali Benny Gantzin Sininen ja valkoinen -puolue liittolaisineen on jäämässä 55 paikkaan. Gantz myönsi kannattajilleen pitämässään puheessa, että vaalitulos on pettymys.

– Jaan teidän pettymyksen ja tuskan tunteenne, Gantz sanoi.

Likudin voitto merkitsee sitä, että Israelin poliittinen takalukko saattaa olla aukeamassa. Vaalit olivat kolmannet vuoden sisään, sillä kaksissa aiemmissa vaaleissa Netanjahun ja Gantzin puolueet päätyivät lähes tasalukemiin eikä kumpikaan saanut hallitusta muodostettua. Netanjahu ja Gantz eivät myöskään pystyneet yrityksestä huolimatta rakentamaan yhteishallitusta.

Korruptio-oikeudenkäynti Netanjahun edessä

Jos vaalitulokseen ei tule laskennan viime vaiheissa yllätysmuutoksia, Netanjahu liittolaisineen saattaa tarvita parlamentissa kansallismielisen Israel Beiteinu -puolueen tuen. Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman oli ratkaisevassa roolissa myös viime huhtikuun ja syyskuun vaalien jälkeen. Tuolloin hän kieltäytyi tukemasta mitään muuta kuin Netanjahun ja Gantzin yhteishallitusta, sillä Lieberman vierastaa sekä Netanjahua tukevia ortodoksijuutalaisia että Gantzia tukevia arabeja.

Netanjahun yllä on myös korruptiosyytteiden varjo. Häntä syytetään muun muassa lahjuksien vastaanottamisesta ja petoksesta. Oikeudenkäynti alkaa myöhemmin tässä kuussa.

Netanjahu on kiistänyt korruptiosyytökset, eivätkä ne ole juuri vaikuttaneet hänen suosioonsa. Oikeudenkäynti lisännee kuitenkin epävarmuutta Netanjahun mahdollisen uuden hallituksen ympärillä.

Sekä Netanjahu että Gantz korostivat kampanjoinnissaan turvallisuutta, ja molemmat antoivat tukensa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kiistellylle Lähi-idän rauhansuunnitelmalle, jonka palestiinalaiset ovat torpanneet. Vasemmisto onkin kritisoinut keskustalaisena pidettyä Gantzia siitä, ettei tämä ole tarjonnut todellista vaihtoehtoa Netanjahulle.

Vuosina 1996–1999 ja jälleen vuodesta 2009 Israelia johtanut Netanjahu on maan pitkäaikaisin pääministeri, ja hänen johdollaan Israelin poliittinen linja on siirtynyt oikeammalle. Hän veti kampanjassaan tiukkaa linjaa ja lupasi muun muassa rakentaa tuhansia uusia koteja juutalaisten siirtokuntiin Länsirannalle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut