Afganistanin siviilien helpotus jäi lyhyeksi – Taleban kertoi päättävänsä osittaisen tulitauon

Yhdysvallat ja Taleban allekirjoittivat viikonloppuna historiallisen sopimuksen, joka toteutuessaan tarkoittaisi amerikkalaisten joukkojen lähtemistä vähitellen Afganistanista. Kuvassa yhdysvaltalaissotilaat ovat vahdissa Talebanin iskussa tuhoutuneen ajoneuvonsa luona vuonna 2017. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Ääriliike Taleban kertoo päättävänsä osittaisen tulitauon ja käynnistävänsä hyökkäykset Afganistanissa uudelleen. Talebanin mukaan hyökkäykset kohdistetaan Afganistanin hallinnon joukkoja, ei ulkomaisia joukkoja vastaan.

Talebanin ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun Afganistanin presidentti Ashraf Ghani sanoi aikovansa jatkaa osittaista tulitaukoa ainakin siihen asti, kunnes neuvottelut talebanien ja Afganistanin hallinnon edustajien välillä käynnistyisivät. Neuvottelut alkanevat tämän kuun 10. päivä. Sen sijaan Ghani sanoi, ettei Afganistan ole sitoutunut vapauttamaan 5 000:ta taleban-vankia.

Viikonloppuna Yhdysvallat ja Taleban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen, joka toteutuessaan tarkoittaisi amerikkalaisten joukkojen lähtemistä vähitellen Afganistanista. Yhdysvaltalaismedian mukaan sopimuksessa olisi maininta siitä, että Taleban-vangit pitäisi vapauttaa siihen mennessä, kun maan sisäisten neuvottelujen pitäisi alkaa.

Ennen Yhdysvaltain ja Talebanin allekirjoittamaa sopimusta väkivaltaa pyrittiin vähentämään osittaisella tulitauolla.

Yhdysvalloilla on ollut joukkoja Afganistanissa 18 vuotta. Sinä aikana maassa on kuollut 2 600 amerikkalaissotilasta.

Tällä haavaa Afganistanissa on vajaat 13 000 amerikkalaissotilasta.

Kommentoi