Halla-aho: Puoluehallitus päättää suhteesta nuorisojärjestykseen maaliskuun lopulla

Toimivalta päättää suhteesta nuorisojärjestöön kuuluu nimenomaan puoluehallitukselle, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
STT

STT

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo STT:lle, että puoluehallitus tekee päätökset emopuolueen ja nuorisojärjestön suhteista maaliskuun loppupuolella pidettävässä kokouksessaan.

– Puoluejohto kartoittaa mahdollisuuksia ensi viikolla tai tulevilla viikoilla, ja puoluehallitus tekee omalla mandaatillaan ratkaisuja. Puoluehallitus on ensi kerran koolla maaliskuun jälkipuoliskolla, Halla-aho sanoi STT:lle.

Toimivalta päättää suhteesta nuorisojärjestöön kuuluu nimenomaan puoluehallitukselle, Halla-aho sanoi. Hän ei ottanut kantaa kysymykseen, voiko PS-nuoret jatkaa nykyisen nimensä ja tunnustensa käyttämistä, jos pesäero toteutuu.

– Nämä ovat lainopillisia kysymyksiä, niihin en pysty suoralta kädeltä vastaamaan.

Rahoituksen osalta päätösvalta on myös puoluehallituksella.

Halla-ahon mukaan hän oli osannut odottaa, että puoluejohdon vaatimat muutokset nuorisojärjestön sääntöihin eivät saisi riittävää kannatusta taakseen ylimääräisessä kokouksessa.

– Ei se suurena yllätyksenä tullut. Olin kyllä varautunut siihenkin.

Hän ei ryhtynyt arvioimaan, minkä takia äänestystulos meni puoluejohdon toiveiden vastaisesti.

– Niin, siellä oli varmaan monenlaisia motiiveja, joita kaikkia en välttämättä edes tunne. Nuorisojärjestö tekee itse omat ratkaisunsa. Se on itsenäinen ja demokraattisesti toimiva toimielin, joka noudattaa omia sääntöjään. Puolue voi tietysti vaikuttaa siihen, kenen kanssa se tekee yhteistyötä ja millä tavalla.

Äänestystuloksesta koituu ainakin ylimääräistä päänvaivaa molemmin puolin.

– Olisi ollut puolueelle ja nuorisojärjestölle helpompaa, jos tämä sääntöuudistus olisi hyväksytty. Nyt päätettiin näin. Sen mukaan elämme.

Perussuomalaisten nuorisojärjestön fasistikohun käynnistäjä haluaisi vielä pysyä puolueen jäsenenä

Perussuomalaisten nuorten toisen varapuheenjohtajan paikalta eronnut Toni Jalonen elättää toivoa, että nuorisojärjestö voisi vielä jatkaa emopuolueen yhteydessä. Yhteys on katkeamisvaarassa, koska nuorisojärjestön ylimääräinen kokous ei hyväksynyt puoluejohdon vaatimia sääntömuutoksia.

– Katsotaan, mitä puoluehallitus tekee. Meidän jäsenistön osalta tämä oli tässä, Jalonen sanoi STT:lle.

Puolueen puheenjohtaja Halla-aho oli kokouksessa paikalla ja piti sen alussa sääntömuutoksia tukevan puheen, mutta äänestyksessä sääntömuutokset eivät saaneet kahden kolmasosan määräenemmistöä tuekseen.

Jalosen mukaan kokouksessa ei ryhdytty vielä suunnittelemaan tulevaisuutta ja jatkoa, jos ennakoitu välirikko emopuolueen kanssa toteutuu.

Äänestyksessä sääntömuutoksen puolesta annettiin 56 ääntä, sitä vastaan 45. Määräenemmistö olisi vaatinut kymmenkunta ääntä lisää. Jalonen sanoi, ettei ollut etukäteen veikkaillut äänestystulosta.

– Se kaksi kolmasosaa kyllä kuulosti vähän isolta.

Perussuomalaisten seuraava puoluehallitus käsittelee myös Jalosen mahdollista erottamista puolueesta. Hän sanoo, että haluaisi pysyä jäsenenä.

– Tietysti ensisijaisesti kiinnostaisi toimia perussuomalaisessa puolueessa. Odotan, mitä puoluehallitus päättää. Oma tahtotila on jatkaa ja olla ehkä ehdolla vaaleissa, tai auttaa muita vaaleissa. Jos sieltä tulee potkut, niin Suomen Sisu on varmaan se jossa toimin jatkossakin, Jalonen sanoi.

Kuohunta nuorisojärjestön ympärillä yltyi Jalosen viime viikonloppuna esittämien fasistikommenttien takia. Tallinnassa pidetyssä tapahtumassa Jalonen piti puheen, jonka mukaan hän on etnonationalisti ja fasisti. Jalonen sanoi identifioituvansa fasistiksi "siinä mielessä, miten sen itse kokee".

Jalonen jätti alkuviikosta tehtävänsä nuorisojärjestön toisena varapuheenjohtajana. Hänen vanavedessään puolueesta erosi myös järjestön kolmas varapuheenjohtaja Tomer Souranto.

Kommentoi