Kiina-asiantuntija: Koronaviruksen vaikutuksesta Kiinan talouteen tulee merkittävä

Suomalainen Kiina-asiantuntija Matti Nojonen arvioi koronavirustilanteen aiheuttavan lähitulevaisuudessa epävakautta Kiinassa. Etenkin taudin taloudellisista vaikutuksista tulee väistämättä merkittävät.

– On sitten toinen kysymys, kuinka paljon kiinalaisen järjestelmän sisällä uskalletaan vääristää talouslukuja, Nojonen sanoo.

Lapin yliopistossa Kiinan kulttuurin ja yhteiskunnan professorina toimiva Nojonen kommentoi koronatilannetta Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa Helsingissä. Hänen mukaansa tauti ja sen leviämisen estämiseen liittyvät rajut toimet lisännevät kommunistisen puolueen roolia taloudessa entisestään sekä talouden velkavetoisuutta.

Nojosen mukaan Kiinan velka on lähes täysin kotimaista, joten velkoja voidaan joutua antamaan anteeksi ja painamaan lisää rahaa. Haasteeksi voi nousta tämän jälkeen se, miten pitää inflaatio kurissa.

Nojosen mukaan aineksia voisi olla myös poliittiseen epävakauteen, mutta on eri asia, kuinka paljon sellaista sallitaan.

Nojosen mukaan kuvaava oli koronaviruksesta varhaisessa vaiheessa varoittaneen lääkärin Li Wenliangin kuolema, jota kommentoitiin aika paljon Kiinan sosiaalisessa mediassa. Tämä johtui kuitenkin siitä, että kuolema sattui yöllä, jolloin sosiaalisen median valvontajärjestelmä ei ollut niin vahvasti miehitetty.

– Heti kun ihmiset menivät aamulla töihin, se loppui se keskustelu. Eli ikkuna oli vain käytännössä aamuyön auki, Nojonen kertoi.

Mainos: Warkauden Lehti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut