Soldiers of Odinin vastamielenosoittajien syytteet väkivaltaisen mellakan johtamisesta nurin käräjillä Tampereella

Äärioikeistolainen Soldiers of Odin -katupartiojärjestö piti mielenosoituksen Tampereella viime toukokuussa. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
STT

STT

Pirkanmaan käräjäoikeus on hylännyt vastamielenosoittajien saamat syytteet väkivaltaisen mellakan johtamisesta, selviää oikeuden tämänpäiväisestä tuomiosta. Syyttäjä vaati kahdelle Soldiers of Odin -kulkueen vastamielenosoittajalle ehdollista vankeutta väkivaltaisen mellakan johtamisesta, mutta toinen heistä tuomittiin kuitenkin väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta.

Kolmannelle vastamielenosoittajalle vaadittiin sakkorangaistusta väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta, mutta hänen syytteensä kaatui.

Äärioikeistolainen Soldiers of Odin -katupartiojärjestö piti mielenosoituksen Tampereella viime toukokuussa, ja paikalle kerääntyneet vastamielenosoittajat puuttuivat kulkueen liikkumiseen huutelemalla ja ärsyttämällä. Poliisi esti tilanteen eskaloitumisen varsinaiseksi yhteenotoksi, mutta tilanteessa heiteltiin kiviä ja kananmunia.

Syyttäjän mukaan kaksi syytetyistä yllytti tai johti usean kymmenen ihmisen väkijoukkoa kohdistamaan väkivaltaa katupartiojärjestöä vastaan. Lisäksi toinen heistä ja kolmas henkilö heittelivät syyttäjän mukaan mielenosoittajien ryhmään teräväreunaisia kiviä, oluttölkkejä ja kananmunia.

Kaikki syytetyt kiistivät rikokset.

Oikeus ratkoi asian kysymällä yksinkertaisia kysymyksiä

Käräjäoikeus lähestyi asiaa yksinkertaisten kysymysten kautta. Ensimmäisenä se pohti, oliko vastamielenosoittajien joukko lain tarkoittama väkijoukko.

– Kuinka monta ihmistä tarvitaan väkijoukon muodostamiseksi, riippuu olosuhteista ja paikan suuruudesta. Väkijoukko eroaa myös kaupungin kadulla vilkkaana liikeaikana olevasta väenpaljoudesta siinä, että väkijoukkoa yhdistää jokin asia, oikeus puntaroi.

Syyttäjän todisteena esittämän videon mukaan ryhmittymien välille syntyi huutelua ja väkijoukossa oli joitakin kymmeniä henkilöitä. Näin oikeus totesi, että kyllä, väkijoukosta oli kyse.

Seuraavaksi oikeus kysyi, onko väkijoukon toiminta täyttänyt mellakan tunnusmerkit?

Lain mukaan mellakka on sellainen tilaisuus, jossa väkijoukko aikoo selvästi käyttää väkivaltaa tai aiheuttaa omaisuuteen kohdistuvaa vahinkoa. Tällaisen väkijoukon toimintaan osallistuminen ja viranomaisen hajaantumiskäskyn noudattamatta jättäminen voi tuoda tuomion mellakkaan osallistumisesta.

Oikeuden mukaan tilaisuus täytti mellakan tunnusmerkistön, mutta se totesi, että syyttäjän on tuomion saadakseen näytettävä toteen, että osallistumisesta syytetty olisi kuullut poliisin hajaantumiskäskyn ja jättänyt sitä noudattamatta.

Pelkästään väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta syytetyn osalta tällaista näyttöä ei löytynyt.

Kukaan ei oikeudessa myöskään pystynyt esittämään sellaisia havaintoja, että johtamisesta syytetyt miehet olisivat kehottaneet muita väkivaltaan. Toiselta heistä löydettiin kuitenkin kiviä tilanteen jälkeen ja oikeus katsoi, että hän tuli tilanteeseen kivillä varustautuneena ja osallistuakseen väkijoukon suorittamaan väkivaltaan. Hänet tuomittiin sakkoihin.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 16.40: Yksi mielenosoittajista tuomittiin sakkoihin väkivaltaiseen mellakkaan osallistumisesta. Jutussa luki aiemmin, että kaikki syytteet kaatuivat.

Kommentoi