Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan pesti tuli uudelleen hakuun – aiemmassa hakuilmoituksessa oli väärät kelpoisuusvaatimukset

Ulkoministeriön viestintäjohtajan pesti on tänään tullut uudelleen hakuun. Hakuaika päättyy 28. helmikuuta. Ilmoituksen mukaan uuden viestintäjohtajan on määrä aloittaa tehtävässä 1. maaliskuuta tai sopimuksen mukaan.

Ulkoministeriön viestintäjohtajan hakuprosessi meni uusiksi, koska aiemmassa hakuilmoituksessa oli väärät kelpoisuusvaatimukset. Kuukausia kestänyt hakuprosessi oli jo aivan viime metreillä, kun oikeuskansleri huomasi virheet.

Ilmoituksen pohja oli sama, jota oli käytetty ainakin vuoden 2017 haussa, jolloin edellinen viestintäjohtaja Jouni Mölsä valittiin toiselle kaudelle. Myös silloin hakuilmoituksessa oli väärät kelpoisuusvaatimukset, mutta niitä ei silloin huomattu.

– Sitä helposti kopioidaan sitä vanhaa ilmoitusta. Se siinä saattaa olla yksi syy, arvioi ulkoministeriön henkilöstöyksikön päällikkö Jyri Järviaho.

Järviahon mukaan pätevyysvaatimukset oli ilmaistu väärin vain ilmoituksessa. Hakijoiden arvioinnissa on hänen mukaansa otettu huomioon kaikki pätevyysvaatimukset, jotka asetuksessa on.

– Virhe on tapahtunut siinä, että ilmoituksessa ei lukenut kaikkea, Järviaho sanoo.

Tehtävään oli jo pitkälti valittu henkilö, kun hakuilmoituksen virhe kävi ilmi. Järviahon mukaan tilanne täytyy arvioida nyt uudelta pohjalta, kun nähdään, millaisia uusia hakijoita tulee.

Järviaho ei kerro, ovatko kärkihakijat yhä mukana

Alkuperäisessä haussa ministeriön viestintäjohtajaksi haki 34 ihmistä. Hakijoiden joukossa olivat muun muassa presidentti Sauli Niinistön entinen viestintäpäällikkö ja nykyinen Ylen A-studion juontaja Katri Makkonen ja Ylen Journalismin akatemian päällikkö Elina Ravantti. Myös muun muassa Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski sekä Puolustusvoimien viestintäpäällikkö Max Arhippainen hakivat tehtävää.

Järviaho ei halua kertoa, haluavatko kaikki edellisen kierroksen kärkihakijat olla yhä mukana.

– Lopullinen tilanne nähdään noin kahden viikon kuluttua. Sitten se koko lista on julkinen, hän sanoo.

Julkisuuslain mukaan virkaa hakeneiden henkilöiden nimet tulevat julkisiksi, kun hakemus on vastaanotettu.

Järviaho ei osannut sanoa, haastatellaanko myös jo aiemmin haastatellut hakijat uudelleen siinä tapauksessa, jos uusia hyviä hakijoita tulee.