Fortum paransi tulostaan viidenneksellä – Uniperista tuntuvaa vetoapua

Fortum hyötyi Uniper-omistuksistaan. Jussi Nukari / LEHTIKUVA
STT

STT

Energiayhtiö Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka–joulukuussa viidenneksellä ja oli 398 miljoonaa euroa. Vuositasolla tulosparannus oli samaa luokkaa, ja koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto oli 1,191 miljardia.

Fortumin omistus saksalaisesta Uniperista tuotti tulosta. Osakkuus- ja yhteisyritysten tuloksista tulevat osuudet nousivat viime vuoden aikana 744 miljoonaan ja liittyivät pääosin Fortumin osuuteen Uniperin tuloksesta. Osinkoesitys on sama kuin viime vuonna, eli 1,10 euroa.

Fortum osti lokakuussa yli 20 prosentin lisäosuuden Uniperista, joka nostaisi Fortumin ylivoimaiseksi enemmistöomistajaksi 70,5 prosentin osuudella osakekannasta. Kauppa on kuitenkin edelleen vailla lopullista viranomaisvahvistusta, sillä Venäjän kilpailuviranomaisten hyväksyntä puuttuu yhä. Venäjältä saatiin alustava siunaus marraskuussa, mutta lopullista vahvistusta odotetaan vielä.

– Ehtojen yksityiskohtien selvittäminen on viivästynyt Venäjän hallituksen äskettäisen vaihtumisen vuoksi, toteaa toimitusjohtaja Pekka Lundmark tiedotteessa.

Fortum odottaa kuitenkin yhä, että Venäjän viranomaishyväksyntä saadaan maaliskuun loppuun mennessä.

Uniperin uusi hiilivoimala herättää närää

Ennen vahvistusta Fortum omistaa edelleen vain 49,9 prosenttia Uniperista. Osuuden noustessa Fortum aikoo vaatia osuuttaan vastaavaa edustusta Uniperin hallintoneuvoston kokoonpanosta sekä puheenjohtajan paikkaa.

Lundmark sanoo Fortumin olevan tyytyväinen Uniperin päätökseen sulkea vanhat kivihiililaitoksensa Saksassa, kun uusi hiilivoimalaitos Datteln 4 otetaan käyttöön.

– Niin kauan, kun hiiltä on käytettävä toimitusvarmuuden takaamiseksi Saksassa, on järkevää käyttää tuotannossa tehokkaimpia ja puhtaimpia laitoksia, Lundmark linjaa.

Datteln 4:n käyttöönotto on Saksassa kiistanalainen kysymys, ja viime viikonloppuna joukko ilmastoaktivisteja tunkeutui voimala-alueelle muutamaksi tunniksi. Ilmastoliike vaatii, ettei uutta hiilivoimalaa saisi ottaa käyttöön.

Kaukolämpölaitoksia saatetaan myydä

Fortum ilmoitti myös harkitsevansa Järvenpäässä, Puolassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa sijaitsevien kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoimintojen tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yksi tutkittava vaihtoehto on toimintojen myynti.

– Alustavien arvioiden perusteella erilainen omistusrakenne voisi paremmin mahdollistaa näiden kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoimintojen kasvun ja arvonluonnin jatkossa, Fortum toteaa tiedotteessaan.

Nämä liiketoiminnot työllistävät yhteensä noin 530 henkilöä, joista puolet Puolassa ja puolet Baltian maissa. Järvenpään toimintojen käyttö- ja kunnossapitopalvelut on ulkoistettu.

Samankaltaista arviointia on tehty myös Virossa ja Joensuussa sijaitsevista kaukolämpö- ja jäähdytysliiketoiminnoista. Arvioinnin tuloksena Joensuun liiketoiminnot myytiin tammikuussa 530 miljoonalla eurolla.

Kommentoi