Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nokian tulos piti pintansa viime vuoden lopulla – nopeaa paluuta osingonmaksajaksi ei silti näköpiirissä

Verkkolaitteita valmistavan Nokian tulos pysyi vertailukauden tasolla viime vuoden loppuneljänneksellä. Loka–joulukuun oikaistu liikevoitto oli 1,13 miljardia euroa, mikä oli prosentin enemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös Nokian liikevaihto pysyi loppuvuonna vakaana. Liikevaihtoa kertyi vuoden viimeisellä neljänneksellä 6,9 miljardia euroa.

Nokia pitää ennallaan arvionsa liiketoimintansa kannattavuudesta. Yhtiö arvioi kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin olevan tänä vuonna noin 9,5. Myös arvio pitkän aikavälin liikevoittomarginaalista säilyi ennallaan 12–14 prosentissa.

Nokian osakekurssi oli tänään aamupäivällä noin viiden prosentin nousussa Helsingin pörssissä pian kaupankäynnin aukeamisen jälkeen.

Taustalla syksyn kurssiromahdus

Nokian viimeisen vuosineljänneksen osavuosikatsaukseen on kohdistunut paljon mielenkiintoa syksyn kurssiromahduksen jälkeen.

Nokian osake sukelsi lokakuussa poikkeuksellisen jyrkästi, kun yhtiö esitteli edellisen osavuosikatsauksensa. Osake halpeni yhden pörssipäivän aikana lähes 24 prosenttia.

Tuolloin Nokia heikensi tuntuvasti arviotaan liiketoimintansa kannattavuudesta, kertoi viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkoihin liittyvien riskien toteutumisesta ja ilmoitti keskeyttävänsä osingonmaksun.

Osingonjaon jäädyttämisen avulla Nokia pyrkii lisäämään investointejaan 5g-teknologiaan ja kasvattamaan huvenneita kassavarojaan. Ylimääräisiä 5g-investointeja tarvitaan, jotta Nokia ei jäisi jälkeen tärkeimmistä kilpailijoistaan eli kiinalaisesta Huaweista ja ruotsalaisesta Ericssonista .

Inderesin analyytikon Mikael Rautasen mukaan Nokian loka–joulukuun osavuosikatsaus oli pääpiirteissään odotusten mukainen.

– Nokian näkymien mukaan tulos ja kassavirta painottuvat tänäkin vuonna viimeiselle neljännekselle. Lyhyen tähtäimen tuloskunnosta ei siten ole odotettavissa merkittävää vetoapua osakkeelle ja sijoittajien kärsivällisyyttä koetellaan tuttuun tapaan, Rautanen kirjoittaa Inderesin verkkosivuilla .

Nokian kassa vahvistui loppuvuonna

Nokia on kertonut, että se voisi palata osingonmaksajaksi sitten, kun yhtiön nettokassa vahvistuu noin kahteen miljardiin euroon. Loppuvuoden aikana Nokian kassavarat kohosivat 1,7 miljardiin euroon, kun ne vielä kolme kuukautta aiemmin olivat vain 344 miljoonaa euroa.

Nokia oli jo aiemmin ennakoinut kassatilanteensa kohenevan loppuvuonna, mutta toteutunut kehitys oli hieman tavoiteltua vahvempaa.

Toimitusjohtaja Rajeev Surin kommenttien perusteella nopeaa paluuta osingonmaksajaksi ei kuitenkaan ole odotettavissa.

– Ottaen huomioon kassavirran tyypillisen kausiluonteisuuden, emme odota saavuttavamme tuota tasoa tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana. Jos ylitämme kahden miljardin euron tason sen jälkeen, hallitus arvioi mahdollisuutta ehdottaa osingon jakamista tilikaudelta 2020, Suri sanoo osavuosikatsauksessa.

Nokian mukaan osingonjaon edellytyksiä arvioidaan tämän vuoden viimeisen neljänneksen jälkeen. Arvioinnissa otetaan huomioon nettokassa sekä näkymät vuodelle 2021.

Suri: Haasteita mobiiliverkoissa ja kassavirrassa

Nokian koko vuoden oikaistu liikevoitto oli 2,0 miljardia euroa, ja liikevoittoprosentiksi muodostui lopulta 8,6. Se tarkoittaa, että Nokia ylsi lokakuussa antamaansa alennettuun ohjeistukseen liiketoimintansa kannattavuudesta.

Osavuosikatsauksessa myönteisenä uutisena voi pitää sitä, etteivät yhtiön tuloskehitys tai näkymät liiketoiminnan kannattavuudesta kyykänneet edellisen osavuosikatsauksen tarjoileman kylmän suihkun jälkeen.

Toimitusjohtaja Surin mukaan Nokian suoritus kehittyi viime vuonna hyvin yritysasiakas- ja ohjelmistoliiketoiminnassa. Lisäksi Nokian ip-reitittimien liiketoiminta lisäsi markkinaosuuttaan ja paransi kannattavuuttaan.

– Tiedämme kuitenkin, että kohtasimme haasteita Mobile Access -liiketoiminnassa ja kassavirran tuottamisessa. Keskitymme tiukasti näihin kahteen alueeseen vuoden 2020 aikana ja uskomme tämän olevan asteittaisen parannuksen vuosi, kun käynnissä olevat toimenpiteemme alkavat tuottaa tulosta, Suri kommentoi.

Nokia on yhä suomalaisten suosikkiosakkeita

Nokian viimeaikaiset vaikeudet tuntuvat suoraan monien suomalaisten piensijoittajien sijoitusvarallisuudessa. Viime vuoden lopulla Nokian osakkeita omisti yli 230 000 suomalaista. Lisäksi valtion pörssiomistuksia hallinnoivalla Solidiumilla on hieman alle neljän prosentin omistusosuus Nokiassa.

Loppusyksystä Nokian osakkeen arvo painui alimmillaan noin kolmeen euroon, mutta sen jälkeen osake on hieman toipunut. Eilinen päätöskurssi oli 3,62 euroa.

Tammikuussa Nokia aloitti yhteistoimintaneuvottelut, joiden arvioidaan johtavan noin 180 työpaikan vähennykseen Suomessa. Yhtiö on arvioinut suurimman vaikutuksen kohdistuvan Espooseen.

Joulukuussa Nokia kertoi, että hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2012 toiminut Risto Siilasmaa jää pois yhtiön hallituksesta huhtikuun yhtiökokouksessa. Siilasmaan johdolla Nokia on muun muassa myynyt matkapuhelinliiketoimintansa Microsoftille ja ostanut ranskalais-yhdysvaltalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin .

Uudeksi puheenjohtajaksi esitetään hallituksen varapuheenjohtajaa Sari Baldaufia, joka toimi Nokian verkkoliiketoiminnan johtajana vuosina 1998–2005. Vuoteen 2018 saakka Baldauf oli Fortumin hallituksen puheenjohtaja.