Trumpin puhe rukousaamiaisella keskittyi hänen vapautumiseensa virkarikossyytteistä

Presidentti Donald Trump sanoo kärsineensä "valtavia koettelemuksia" virkarikostutkintansa aikana.

Trump kommentoi asiaa kansallisella rukousaamiaisella pitämässään puheessa, joka käsitteli valtaosin hänen vapauttamistaan virkarikossyytteistä. Trump asteli tilaisuuteen kantaen mukanaan Usa Todayn tämän päivän numeroa, jonka etusivulla oli presidentin kuva otsikolla "vapautettu syytteistä", kertoo uutiskanava CNN.

Trump myös kiitteli republikaanipoliitikkoja, joilla oli "viisautta ja voimaa tehdä se, minkä kaikki tiesivät olevan oikein". Trump myös sanoi, ettei pidä ihmisistä, jotka käyttävät "uskontoaan perusteluna tehdä jotain, minkä he tietävät olevan väärin".

Puhetta voi pitää piilotettuna kritiikkinä republikaanipoliitikko Mitt Romneyta kohtaan. Utahin Romney oli ainoa senaatin republikaanipolitiikko, joka äänesti Trumpin viraltapanon puolesta. Hän perusteli asiaan muun muassa uskonnollaan, CNN kertoo.

Yhdysvaltain senaatti vapautti keskiviikkona Trumpin virkarikossyytteistä äänin 52–48 ja 53–47.

Virkarikossyytteeseen johti Trumpin heinäkuinen puhelu Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille. Demokraattipuolueen mielestä Trump jäädytti sotilasavun Ukrainaan, jotta hän voisi kiristää Ukrainaa aloittamaan tutkinnan Trumpin demokraattivastustajan Joe Bidenin pojasta.

Toinen virkarikossyyte syntyi virkarikostutkinnan aikana, koska Trump esti todistusaineiston ja todistajalausuntojen toimittamisen kongressin tutkimukseen.

Koko virkasyyteprosessi lässähti senaatissa pahasti, kun republikaanien rivit eivät rakoilleet. Esimakua lopputuloksesta saatiin viime viikon äänestyksessä, jossa demokraatit eivät onnistuneet saamaan enemmistön tukea edes sille, että senaatin käsittelyssä kuultaisiin todistajia.

"Romney tulisi erottaa puolueesta"

Romney sanoi valmistautuneensa siihen, että hänen äänestyspäätöksellään on seurauksia.

– Tiedän, että puolueessani ja osavaltiossani on ihmisiä, jotka eivät sulata päätöstäni ja että paikoin minua arvostellaan ankarasti. Kuulen varmasti myös solvauksia presidentiltä ja hänen lähipiiriltään.

Trump on kolmas presidentti Yhdysvaltain historiassa, jonka kongressin edustajainhuone on asettanut virkarikossyytteeseen. Kahdella aikaisemmallakaan kerralla senaatti ei ole äänestänyt presidentin viraltapanon puolesta.

Trump reagoi senaatin äänestykseen jo aiemmin tviittaamalla huumorivideon, jossa vuosiluvut vaihtuvat Trumpin nimen alla kertoen, kuinka hän pysyy vallassa vuosisadasta toiseen. Virallisen lausunnon presidentti tviittasi antavansa torstaina puolilta päivin paikallista aikaa.

Pelosi: Trump ei ikinä pääse eroon arvesta

Virkarikosoikeudenkäynnistä tulikin jälleen yksi symboli Yhdysvaltain äärimmäisen jakautuneelle poliittiselle tilanteelle.

Edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi sanoi CNN:n mukaan, että Trump tulee aina olemaan epäiltynä virkarikoksesta eikä ikinä pääse eroon siitä arvesta. Pelosin mukaan Trump tullaan muistamaan Yhdysvaltain turvallisuuden heikentämisestä ja perustuslain rikkomisesta.

Pelosin ja Trumpin välit ovat olleet kireät jo pitkään. Tällä viikolla Pelosi herätti huomiota repimällä Trumpin puheen paperit sen jälkeen, kun Trump oli ensin sivuuttanut hänet kättelyssä.

Äänestyksen jälkeen oikeudenkäynnin pikaista lopettamista koko ajan senaatissa kiirehtinyt republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell kuvaili demokraattien tehneen kolossaalisen virheen. Puolueen suunnitelma Trumpin saamiseksi pois virasta oli McConnellin mukaan suuri poliittinen virhe, ainakin lyhyellä aikavälillä.

Senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer puolestaan sanoi pitävänsä Trumpin vapautumista syytteistä "lähes arvottomana" republikaanien torjuttua todistajien kuulemisen.

– Kun republikaanit hylkäsivät reilun oikeudenkäynnin, tulee totuus olemaan jättimäinen tähti-merkki presidentin vapautuksen perässä. Se tähti tarkoittaa, että hänet vapautettiin ilman faktoja, Schumer muotoili.

Demokraatit toivovat presidentin joutuvan vielä tilille äänestäjien edessä marraskuun vaaleissa. Toistaiseksi Trump on voittanut kirkkaasti toissapäiväiset republikaanien esivaalit Iowassa. Demokraatit laskevat yhä oman vaalinsa lopullista tulosta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut