Paavo Väyrynen liittyy uudelleen keskustan jäseneksi – puolueesta ei kommentoida palaamispäätöstä

Paavo Väyrynen kertoo liittyvänsä uudelleen keskustan jäseneksi. Hän kertoo asiasta tiedotteessa.

Väyrynen sanoo käyttävänsä kaikkia puolueen jäsenille sen sääntöjen mukaan mahdollisia keinoja vaikuttaa puolueen aatteelliseen ja poliittiseen linjaan.

Perusteluiksi liittymiselle Väyrynen kertoo sen, että hän uskoo keskustan edellisissä eduskuntavaaleissa kärsimän tappion mahdollistavan avoimen keskustelun puolueen linjasta.

Väyrynen erosi keskustasta vuonna 2018 oltuaan sitä ennen pitkään puolueen keskeinen vaikuttaja. Eroa edelsi kiista, jossa puolueen linjaan pettynyt Väyrynen perusti kilpailevan liikkeen, kansalaispuolueen.Väyrynen ei kuitenkaan luopunut keskustan jäsenyydestä. Asia herätti kritiikkiä keskustassa, jonka jäsenet eivät voi sääntöjen mukaan kuulua muihin puolueisiin.

Väyrystä ei kuitenkaan voitu erottaa keskustasta, sillä päätös olisi pitänyt tehdä paikallisyhdistyksessä, jonka puheenjohtaja tämä itse oli.

Väyrysen jäsenyystilanne monimutkaistui entisestään keväällä 2018, jolloin hän ajautui kiistelyyn jäsenyydestään kansalaispuolueessa. Puolue pyrki erottamaan Väyrysen jäsenyydestään muun muassa siksi, että tämä pyrki uudestaan keskustan puheenjohtajaksi. Samoihin aikoihin Väyrynen itse ilmoitti eroavansa puolueesta samasta syystä. Runsasta viikkoa myöhemmin Väyrynen kuitenkin luopui keskustan johtoon tähtäämisestä ja pyrki jatkamaan kansalaispuolueen johdossa.

Toukokuussa Väyrynen kertoi eroavansa keskustasta, minkä silloinen puoluesihteeri Jouni Ovaska vahvisti tapahtuneeksi. Samalla päättyi Väyrysen asema keskustan pitkäaikaisena kunniapuheenjohtajana. Puolue ei valinnut uutta kunniapuheenjohtajaa.

Väyrysen kiistely asemastaan kansalaispuolueessa jatkui, kunnes hän kesäkuussa ilmoitti perustavansa kiistan vuoksi jälleen uuden puolueen, seitsemän tähden liikkeen. Toukokuussa 2019 hän erosi myös tähtiliikkeestä. Perusteluna oli Väyrysen halu profiloitua sitoutumattomana ehdokkaana vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

"Palaajilla ei ole erityisasemaa"

Pitkästä keskustahistoriastaan huolimatta Väyrysellä ei ole luvassa puolueessa automaattisesti mitään erityisasemaa, jos hän liittyy uudelleen jäseneksi.

– Jos palaa puolueeseen, ei kenelläkään ole mitään erityisasemaa. Jokaisella on sellaiset tasavertaiset jäsenen oikeudet kuin meillä kaikilla puolueen jäsenillä on, kertoo keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Pirkkalaisen mukaan yksittäisten jäsenten jäsenyyksiä ei kommentoida puolueen puolesta millään tavoin. Puoluejohto tai puoluehallitus eivät myöskään käsittele hakemuksia, vaan niitä käsittelevät paikallisyhdistykset.

– Ihan kuka tahansa voi jäsenyyttä hakea, Pirkkalainen sanoo.

Keskustan jäsenyyttä on rajoitettu siten, että samaan aikaan ei voi olla toisen puolueen jäsen. Muuten paikallisyhdistyksellä on Pirkkalaisen mukaan laaja harkintavalta sen suhteen, keitä jäseneksi otetaan.

Pirkkalaisen mukaan puolueella ei ole kantaa siihen, onko Väyrysen paluu puolueeseen jollain lailla hankala tai kiusallinen asia. Hän sanoo puolueen luottavan siihen, että jäsenyysprosessi toimii sääntöihin kirjatulla tavalla.

–  Ei meille tavallaan yksittäisten jäsenten osalta ole enemmän tai vähemmän kiusallisia tapauksia. Sitten toimii jokainen omalla tasollaan, jos paikallisyhdistys jäseneksi ottaa.

Mainos: Warkauden Lehti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut