Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Kansainvälinen valuuttarahasto hyväksyi 15,6 miljardin dollarin apupaketin Ukrainalle

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kertoo päättäneensä 15,6 miljardin dollarin apupaketista Ukrainalle. Paketilla on tarkoitus helpottaa sodan runteleman maan talouden elpymistä.

Kaksiosainen ohjelma tasapainottaa maan taloudellista tilannetta sodan jatkuessa, ennen siirtymistä kunnianhimoisempiin rakenteellisiin uudistuksiin julmuuksien päättymisen jälkeen, IMF:n apulaisjohtaja Gita Gopinath sanoo tiedotteessa.

Venäjän hyökkäys on kurittanut Ukrainan taloutta ja johtanut taloudellisen toiminnan supistumiseen noin 30 prosentilla viime vuonna. Samalla se on tuhonnut suuren osan maan osakepääomasta ja lisännyt köyhyyttä, IMF sanoo.

Sodan syttyminen on vaikuttanut talouteen maailmanlaajuisesti kasvattamalla inflaatiota, kun esimerkiksi vehnän ja öljyn hinnat ovat nousseet. Venäjän hyökkäys on myös nostanut esiin Euroopan riippuvuuden venäläisestä maakaasusta. Useat maat joutuivat etsimään vaihtoehtoisia energiaratkaisuja sodan alettua.

Ensimmäiset 2,7 miljardia annetaan Ukrainalle välittömästi

IMF:n hallitus päätti karkeasti 15,6 miljardin dollarin eli 14,4 miljardin euron rahoituksesta neljälle vuodelle. Se on IMF:n osuus Ukrainalle suunnatusta 115 miljardin dollarin kokonaistukipaketista, joka koostuu velkahelpotuksista, avustuksista ja lainoista, joita ovat myöntäneet monenväliset ja kahdenväliset toimijat, kertoi IMF:n Ukraina-hanketta johtava Gavin Gray toimittajille.

Ukraina saa IMF:n myöntämästä kokonaissummasta välittömästi 2,7 miljardia dollaria, ja loput rahat jaetaan tulevien neljän vuoden aikana.

Rahoitusohjelma sisältää myös ylimääräisiä takuita joiltakin IMF:n jäseniltä siinä tapauksessa, että taistelut jatkuisivat yli arvioidun ajankohdan eli vuoden 2024 puolivälin. Grayn mukaan Ukrainan taloudellisen tarpeen apu nousisi 115 miljardista dollarista noin 140 miljardiin dollariin, mikäli konflikti jatkuisi vuoteen 2025.

– Tämä ohjelma on suunniteltu niin, että se toimii, vaikka taloudelliset olosuhteet olisivat huomattavasti huonommat kuin lähtötilanteessa, hän sanoi.