Suomen Nato-jäsenyyden merkittävää edistysaskelta on kommentoitu iloisin ilmaisuin monesta suunnasta.
Presidentti Sauli Niinistö kiitti Twitterissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistussa lausunnossaan kaikkia 30:tä Naton jäsenmaata siitä, että nämä ovat ratifioineet Suomen jäsenyyden liittokunnassa. Niinistö julkaisi kiitoksensa pian sen jälkeen, kun Turkin parlamentti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden.
– Haluan kiittää (Nato-maista) jokaista niiden osoittamasta luottamuksesta ja tuesta. Suomesta tulee vahva ja kyvykäs liittolainen, joka on sitoutunut liittokunnan turvallisuuteen, Niinistö sanoi.
Presidentti ei unohtanut naapurivaltiota, jonka jäsenyyttä Turkki ei ole vielä hyväksynyt.
– Suomi on nyt valmis liittymään Natoon. Odotamme, että saamme Ruotsin rinnallemme jäseneksi niin pian kuin mahdollista, hän jatkoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti maita tuesta niin ikään kolmella kielellä.
– Kiitos kaikille maille tuesta prosessin aikana. Liittolaisina saamme ja annamme turvaa. Puolustamme toisiamme, hän sanoi.
Pääministerikin muistutti Suomen tuesta Ruotsille.
– Suomi seisoo nyt ja tulevaisuudessa Ruotsin rinnalla ja maan jäsenhakemuksen tukena.
"Takana pitkä urakka"
Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on yhtynyt kiittelijöiden joukkoon.
– Kiitos kaikille. 30/30. Viimeiset askeleet jäsenyyspolulla otamme aivan pian. Hieno hetki, hän kirjoitti.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muisteli taivalta, joka ratifiointia on edeltänyt.
– Tänään takana pitkä, yli 10 kuukauden urakka. Nato-jäsenyyttä haettiin 17.5.2022. Ensimmäiset ratifioinnit saatiin Kanadalta ja Tanskalta, Haavisto kirjoitti Twitterissä.
– Nyt Turkin parlamentti teki päätöksensä. Eletään historiallisia päiviä, hän jatkoi.
Viimeiseksi jääneen jäsenmaa Turkin parlamentti hyväksyi yksimielisesti Suomen jäsenyyden torstaina hieman ennen vuorokauden vaihtumista. Parlamentin päätös etenee vielä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hyväksyttäväksi.
"Tekee Suomesta ja Natosta vahvemman"
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskusteli Turkin äänestyksen jälkeen presidentti Niinistön kanssa puhelimessa ja onnitteli häntä historiallisen hetken johdosta. Asiasta lausunnossaan kertoneen Stoltenbergin mukaan Suomen liittyminen Natoon tekee sekä Suomesta että Natosta vahvemman.
Hän lisäsi Twitterissä odottavansa innolla, että Suomen lippu nostetaan lähipäivinä salkoon Naton päämajalla Brysselissä.
Stoltenberg sanoi myös toivovansa, että pystyy toivottamaan Ruotsin Naton täysjäseneksi mahdollisimman pian.
– Kaikki jäsenet ovat samaa mieltä siitä, että Ruotsin ratifiointiprosessin saattaminen päätökseensä on kaikkien etu, hän lisäsi.
Puhelusta kertoi Twitterissä myös presidentti Niinistö.
– Keskustelimme seuraavista askeleista, Niinistö tviittasi.
"Rakas Suomi, tervetuloa Natoon"
Viron pääministeri Kaja Kallas toivotti Suomen lämpimästi tervetulleeksi Natoon.
– Rakas Suomi, tervetuloa Natoon! Meidän alueen turvallisuus vaatii meidän yhteistoimintaa ja yhteistyötä. Jatketaan eteenpäin turvallisen tulevaisuuden puolesta, Kallas kirjoitti suomeksi.
Hän jatkoi englanniksi toteamalla tämän olevan historiallinen hetki Itämeren alueelle ja koko liittoutumalle. Kallas esitti myös toiveen, että Unkari ja Turkki ratifioisivat nyt Ruotsin liittymisen pikaisesti.
Myös Latvian ja Liettuan pääministerit huomioivat Turkin ratifiointipäätöksen kommenteissaan perjantaina.
Latvian pääministerin Krisjanis Karinsin mukaan Natosta on tulossa entistäkin vahvempi.
– Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin valmistuminen on erittäin tervetullut askel kohti yhä parempaa turvallisuutta ja puolustusvalmiutta Pohjois-Atlantin alueella, Karins tviittasi.
Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte sanoi, että Natosta on jo tullut aiempaa vahvempi, kun kaikki Nato-maat ovat ratifioineet Suomen jäsenyyshakemuksen. Hän sanoi Liettuan odottavan myös Ruotsin Nato-ratifioinnin nopeaa valmistumista.
"Tänään iloitsemme Suomen kanssa"
Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe totesi kaikkien Nato-maiden ratifioineen Suomen jäsenyyden.
– Toivotamme vahvan liittolaisen tervetulleeksi, Störe kirjoitti Twitterissä.
Myös Störe kiirehti Ruotsin pääsyä sotilasliiton jäseneksi. Stören mukaan koko Pohjoismaiden alueen liittyminen Natoon parantaa liittokunnan turvallisuutta.
– Siksi Ruotsin pitäisi olla pöydän ääressä, kun Nato-johtajat tapaavat Vilnassa, Störe sanoi viitaten Naton heinäkuiseen huippukokoukseen.
Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi, että "tänään iloitsemme Suomen kanssa".
– Tämä on sisarmaallemme tärkeä edistysaskel, ja se tukee sekä Suomen että Ruotsin turvallisuutta, että heistä tulee nyt Naton jäsen, Billström tviittasi.