Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Presidentti Niinistö kiitti Naton kaikkia jäsenmaita Suomen jäsenyyden ratifioinnista

Presidentti Sauli Niinistö on kiittänyt Twitterissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistussa lausunnossaan kaikkia 30 Naton jäsenmaata siitä, että nämä ovat ratifioineet Suomen jäsenyyden liittokunnassa. Niinistö julkaisi kiitoksensa sen jälkeen, kun Turkin parlamentti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden.

– Haluan kiittää (Nato-maista) jokaista niiden osoittamasta luottamuksesta ja tuesta. Suomesta tulee vahva ja kyvykäs liittolainen, joka on sitoutunut liittokunnan turvallisuuteen, Niinistö sanoi.

Presidentti ei unohtanut naapurivaltiota, jonka jäsenyyttä Turkki ei ole vielä hyväksynyt.

– Suomi on nyt valmis liittymään Natoon. Odotamme, että saamme Ruotsin rinnallemme jäseneksi niin pian kuin mahdollista, hän jatkoi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti maita tuesta kolmella kielellä.

– Kiitos kaikille maille tuesta prosessin aikana. Liittolaisina saamme ja annamme turvaa. Puolustamme toisiamme, hän sanoi.

Pääministeri muistutti niin ikään Suomen tuesta Ruotsille.

– Suomi seisoo nyt ja tulevaisuudessa Ruotsin rinnalla ja maan jäsenhakemuksen tukena.

"Takana pitkä urakka"

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen yhtyi kiittelijöiden joukkoon.

– Kiitos kaikille. 30/30. Viimeiset askeleet jäsenyyspolulla otamme aivan pian. Hieno hetki, hän kirjoitti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) muisteli taivalta, joka ratifiointia on edeltänyt.

– Tänään takana pitkä, yli 10 kuukauden urakka. Nato-jäsenyyttä haettiin 17.5.2022. Ensimmäiset ratifioinnit saatiin Kanadalta ja Tanskalta, Haavisto kirjoitti Twitterissä.

– Nyt Turkin parlamentti teki päätöksensä. Eletään historiallisia päiviä, hän jatkoi.

Viimeiseksi jääneen jäsenmaa Turkin parlamentti hyväksyi yksimielisesti Suomen jäsenyyden torstaina hieman ennen vuorokauden vaihtumista. Parlamentin päätös etenee vielä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hyväksyttäväksi.

"Rakas Suomi, tervetuloa Natoon!"

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Turkin parlamentin äänestystuloksen olleen tervetullut.

– Tämä tulee tekemään koko Nato-perheen vahvemmaksi ja turvallisemmaksi.

Viron pääministeri Kaja Kallas iloitsi Suomen puolesta.

– Rakas Suomi, tervetuloa Natoon! Meidän alueen turvallisuus vaatii meidän yhteistoimintaa ja yhteistyötä. Jatketaan eteenpäin turvallisen tulevaisuuden puolesta, Kallas kirjoitti suomeksi.

Hän jatkoi englanniksi toteamalla tämän olevan historiallinen hetki Itämeren alueelle ja koko liittoutumalle. Kallas esitti myös toiveen, että Unkari ja Turkki ratifioisivat nyt Ruotsin liittymisen pikaisesti.

Myös Latvian ja Liettuan pääministerit huomioivat Turkin ratifiointipäätöksen kommenteissaan perjantaina.

Latvian pääministerin Krisjanis Karinsin mukaan Natosta on tulossa entistäkin vahvempi.

– Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin valmistuminen on erittäin tervetullut askel kohti yhä parempaa turvallisuutta ja puolustusvalmiutta Pohjois-Atlantin alueella, Karins tviittasi.

Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte sanoi, että Natosta on jo tullut aiempaa vahvempi, kun kaikki Nato-maat ovat ratifioineet Suomen jäsenyyshakemuksen. Hän sanoi Liettuan odottavan myös Ruotsin Nato-ratifioinnin nopeaa valmistumista.

"Tänään iloitsemme Suomen kanssa"

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe totesi kaikkien Nato-maiden ratifioineen Suomen jäsenyyden.

– Toivotamme vahvan liittolaisen tervetulleeksi, Störe kirjoitti Twitterissä.

Myös Störe kiirehti Ruotsin pääsyä sotilasliiton jäseneksi. Stören mukaan koko Pohjoismaiden alueen liittyminen Natoon parantaa liittokunnan turvallisuutta.

– Siksi Ruotsin pitäisi olla pöydän ääressä, kun Nato-johtajat tapaavat Vilnassa, Störe sanoi viitaten Naton heinäkuiseen huippukokoukseen.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi, että "tänään iloitsemme Suomen kanssa".

– Tämä on sisarmaallemme tärkeä edistysaskel, ja se tukee sekä Suomen että Ruotsin turvallisuutta, että heistä tulee nyt Naton jäseniä, Billström tviittasi.