Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

"Sodan vitsaus on palannut Eurooppaan" – Britannian kuninkaan Charlesin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan uhkaa Euroopan turvallisuutta ja arvoja

Venäjän hyökkäys Ukrainaan uhkaa Euroopan turvallisuutta ja arvoja, Britannian kuningas Charles sanoi Saksan parlamentin jäsenille Berliinissä torstaina.

Charles painotti sodan vitsauksen palanneen Eurooppaan ja Venäjän hyökkäyssodan tuoneen mukanaan käsittämätöntä kärsimystä.

– Lukuisia elämiä on tuhottu, vapautta ja ihmisarvoa on poljettu julmimmalla tavalla ja Euroopan turvallisuus on uhattu, Charles sanoi.

Maailma ei kuitenkaan Charlesin mukaan jäänyt sivustakatsojaksi, vaan yhtenäisyydestä voidaan ammentaa rohkeutta.

– Saksa ja Britannia ovat osoittaneet elintärkeää johtajuutta, hän sanoi ja alleviivasi maiden vastanneen kahtena suurimpana lahjoittajana määrätietoisesti tilanteeseen Ukrainassa.

– Olemme tehneet päätöksiä, jotka olisivat aiemmin voineet vaikuttaa käsittämättömiltä, hän lisäsi.

Charles on Saksassa ensimmäisellä valtiovierailullaan monarkkina. Hän saapui maahan eilen puolisonsa Camillan kanssa ja otti jo tuolloin puheissaan esille Ukrainan tilanteen.

Kuningasparin oli alun perin tarkoitus aloittaa valtiovierailumatkansa sunnuntaina Ranskasta. Tämä osa matkasta siirrettiin kuitenkin kesään Ranskan laajojen mielenosoitusten vuoksi.

Ranskan ja Saksan valikoituminen parin ensimmäisiksi valtiovierailukohteiksi on tulkittu Britannian halukkuudeksi vahvistaa brexitin jälkeisiä suhteita EU:n johtaviin valtioihin. Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier kiittelikin keskiviikkona Charlesia siitä, että hän oli valinnut Saksan matkakohteekseen.

"Maidemme tarinassa on monia lukuja, joita ei ole vielä kirjoitettu"

Torstaina Charles myös painotti Saksan ja Britannian olevan Euroopan suurimpia merituulivoiman tuottajia. Maiden uusiutuva energiateollisuus on hänen mielestään tärkeä ilmastonmuutoksen haasteiden torjunnassa.

– Niin monien yhteisten haasteiden edessä Britannia ja Saksa toimivat yhdessä johtajina turvatakseen yhteisen tulevaisuutemme, hän sanoi.

Kuninkaan ensimmäisten tapaamisten joukossa keskiviikkona oli kestävää kehitystä koskeva vastaanotto, jossa hän kohtasi ulkoministeri Annalena Baerbockin ja talousministeri Robert Habeckin. Kumpikin heistä edustaa Saksan vihreitä.

Perjantaina Charlesin on puolestaan määrä tutustua uusiutuvan energian projektiin Hampurin satamakaupungissa. Charles on käynyt Saksassa 40 kertaa, ja ottanut aina kestävän maatalouden osaksi vierailujaan, uutistoimisto AFP kertoo.

Torstaisessa puheessaan brittikuningas kertasi myös muistojaan aiemmista Saksan-vierailuista, joista ensimmäisellä hän kertoi olleensa 13-vuotiaana.

– Maidemme pitkässä ja merkittävässä tarinassa on monia lukuja, joita ei ole vielä kirjoitettu, kuningas sanoi ja peräänkuulutti, että tulevat luvut täytettäisiin pyrkimyksillä paremman huomisen saavuttamiseksi.

---

Lähteenä myös Britannian yleisradioyhtiö BBC.