Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Unkarin hallitus perusteli kolmen kohdan tekstillä, miksei Ruotsin Nato-jäsenyyttä ole hyväksytty

Unkarin hallitus arvostelee kovasanaisesti Ruotsia hallituksen kotisivuilla julkaistussa tekstissä. Tekstissä luetellaan kolme keskeistä syytä, joiden vuoksi Unkari ei ole vielä ratifioinut Ruotsin jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.

Tekstin on julkaissut Unkarin hallituksen edustaja Zoltan Kovacs.

Ensimmäisenä syynä mainitaan se, että Ruotsi on jatkuvasti horjuttanut maiden suhteita.

– Kyseessä ei nyt ole normaali Brysselin byrokraattinen asioihin sekaantuminen, eikä se rajoitu Ruotsin vasemmistoon. Kyseessä on avoimen vihamielinen asenne, joka on jatkunut jo vuosia, ennen nykyisiä tapahtumia, tekstissä sanotaan.

Toiseksi tekstissä paheksutaan Ruotsin "moraalista ylemmyyttä". Esimerkkinä on Ruotsin integraatioministeri Johan Pehrsonin kommentti viime vuoden toukokuulta, jolloin hän totesi muun muassa "Unkarin nationalistisen hallituksen jatkavan oikeusvaltioperiaatteen rikkomista".

– Haluaisin ystävällisesti huomauttaa rakasta lukijaa, ettei se ollut Unkarin muukalaisvihamielinen valtio tai sen "sortohallinto", joka avoimesti poltti Koraanin kesken Ruotsin Nato-neuvotteluprosessia, jossa oli mukana merkittävä muslimimaa, tekstissä sanotaan.

"Eivät pääse irti vanhoista kaunoista"

Viimeisenä kohtana on se, ettei Ruotsi osoita huolenpitoa tai kunnioitusta. Maiden suhteet ovat vain huonontuneet vuosien mittaan eikä Ruotsilla tunnu olevan halua parantaa niitä.

– Aikaa on vähän samalla kun alueen turvallisuus on pelissä. Olisi kaikkien edun mukaista, että Ruotsi hyväksyisi yhteiset tavoitteemme, mutta he eivät tunnu pääsevän irti vanhoista kaunoista.

Kovacs muistutti tekstissä kuitenkin myös pääministeri Viktor Orbanin taannoisista kommenteista, joissa tämä sanoi tukevansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Kovacsin mukaan Ruotsin ja Unkarin on kuitenkin käytävä ensin ilmaa puhdistavia keskusteluja ennen kuin Nato-asiassa voidaan edetä.