Lentoyhtiö Finnairin viestintäjohtaja ja ateriapalveluyhtiö Finnair Kitchenin pääluottamusmies kertovat yllättyneensä julkisuudessa esitetyistä väitteistä, joiden mukaan Finnair Kitchenissä on ollut seksistinen ja naisvihamielinen työkulttuuri.
– Väitteet olivat hyvin yllättäviä. On hirveän surullista ja huolestuttavaa kuulla tällaisesta. Haluamme, että kaikilla on turvallinen työpaikka Finnairissa. Meillä on nollatoleranssi häirintään ja asiattomaan käytökseen, sanoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.
Väitteistä uutisoi keskiviikkona Iltalehti. Lehdelle on kerrottu, että Kitcheniin on palkattu kesätyöntekijöitä muun muassa rintojen koon perusteella. Naisvihamielistä työkulttuuria kerrotaan esiintyneen vuonna 2018 ja tuota ennen, erityisesti johtotasolla. Myös Helsingin Sanomat uutisoi lentoyhtiön aloittaneen selvityksen väitteistä.
– Ihmettelen, että ainakaan minun tietooni ei tullut silloin vuonna 2018 työntekijöiden puolelta viestiä, että heitä olisi kohdeltu epäasiallisesti rekrytilaisuudessa, sanoo pääluottamusmies Reijo Hiltunen.
Hiltunen on ollut Kitchenin pääluottamusmies vuodesta 2013 ja töissä Finnairilla vuodesta 1981.
Tallqvistin mukaan on huolestuttavaa, että yhtiön anonyymiä ilmiantokanavaa ei ole aikoinaan hyödynnetty tapauksessa. Kanava on ollut yhtiössä käytössä vuodesta 2015. Hänen mukaansa yhtiön vuosittaisissa työtyytyväisyystutkimuksissa ei myöskään ole noussut ilmi mitään vastaavia asioita.
Finnair Kitchenissä työntekijöitä on yhteensä noin 400, joista noin 70 on toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä. Kitchen työllistää vuosittain noin sata kausityöntekijää.
"Haluamme selvittää asiaa perusteellisesti"
Tallqvist kertoo, että yhtiö sai tiedon väitteistä tiistaina. Hänen mukaansa selvitys aloitettiin pian sen jälkeen ja se kohdistuu ensi kädessä Finnair Kitcheniin. Vielä ei ole arviota siitä, milloin selvitys valmistuu.
– Olemme lähteneet liikkeelle siitä, että keskustelemme niiden kanssa, jotka ovat tuohon aikaan olleet johtotehtävissä, ja totta kai käymme läpi asiaa nykyisen organisaation kanssa. Olemme muistuttaneet koko organisaatiota siitä, mitkä ovat meidän toimintatapamme ja mitkä ovat ne kanavat, joilla voi raportoida, jos kokee jotain epäasiallista.
Tallqvistin mukaan on vielä vaikea sanoa, mitä selvityksestä voi seurata ja kuinka laaja selvitys tulee olemaan, sillä se riippuu ilmi tulevista seikoista.
– Tässä vaiheessa en voi sanoa, minkälaisia mahdollisia toimenpiteitä tulee olemaan ja kohdistuvatko ne koko Finnairiin vai johonkin tiettyyn yksikköön. Ensin selvitetään, mikä nykytilanne on ja onko sellaisia kokemuksia, joihin meidän on syytä puuttua.
– Haluamme selvittää asiaa perusteellisesti. Nämä ovat erittäin vakavia syytöksiä, ja suhtaudumme asiaan vakavasti.
Tallqvist sanoo, etteivät kausityöntekijöiden rekrytointiin liittyvien väitteiden kohteena olevien henkilöiden nimet ole yhtiössä vielä selvillä. Nimiä ei ole tuotu yhtiön tietoon.
– Kun kausityöntekijöitä on rekrytoitu vuonna 2018, esikarsinnan on tehnyt, kuten monissa muissakin isoissa rekrytoinneissa, ulkoinen rekrytointiin erikoistunut kumppani.
Finnairin henkilöstöjohtaja Johanna Karppi kertoi IL:n keskiviikkoisessa jutussa, ettei Kitchenin henkilöstöasioita tuolloin hoitanut henkilö ole enää Finnairilla töissä. IL:n selvityksen mukaan henkilöt, joiden lehden haastattelemat ex-työntekijät sanovat käyttäytyneen asiattomasti, ovat edelleen Kitchenissä töissä.
Kitchenin työntekijät lähestyneet asiasta pääluottamusmiestä
Hiltunen ei torstaina päivällä ollut tietoinen Finnairin aloittaman selvityksen tarkemmista piirteistä.
– Asia olisi syytä tutkia pohjamutia myöten, mitä silloin on tapahtunut. Tapahtuneesta on viisi vuotta aikaa, on varmaan aika hankalaa alkaa selvittää totuudenmukaisesti. Olisi syytä jonkinlaisia pelisääntöjä vielä kerrata niille, jotka noita rekrytilanteita ovat hoitaneet.
Hiltunen kertoo, että Kitchenin työntekijät ovat asian tultua ilmi lähestyneet häntä siihen liittyen. Hän otaksuu keskusteluja nousevan tulevina päivinä.
– Minun on vaikea löytää kulmaa, että olisi sellaista naisvihaa, mikä Jori Eskolinin jutusta välittyi, mutta hän oli ylempien toimihenkilöiden ja keskijohdon kanssa enemmän tekemisissä, varsinkin rekrytilanteissa, niin en voi myöskään kiistää, etteikö sellaisia (mediassa kuvailtuja) asioita olisi tapahtunut.
Eskolin on Finnairin entinen kehityksestä vastannut päällikkö, joka teki epäasiallisista rekrytointitavoista verkostoitumispalvelu Linkediniin päivityksen. Sen perusteella Iltalehti haastatteli kolmea Finnairin entistä työntekijää aiheesta.
Hiltunen sanoo, että Kitchenin työntekijöiden keskuudessa naisvihamielistä ilmapiiriä ei ole havaittavissa ja työntekijöitä kohdellaan tasa-arvoisesti sukupuoleen ja ikään katsomatta.
– Siitä, mitä johtajien ja ylempien toimihenkilöiden kesken jutellaan ja miten he käyttäytyvät, minulla ei ole tietoa.
"Kulttuuria on systemaattisesti kehitetty"
Tallqvist sanoo, että organisaatio on muuttunut paljon vuodesta 2018 ja esimerkiksi lähes koko Kitchenin johtoryhmä on vaihtunut.
– Kulttuuria on myös systemaattisesti kehitetty.
Hiltunen niin ikään sanoo, että rekrytointiprosessi on muuttunut vuodesta 2018.
– Käsittääkseni meillä on nyt hyvin läpinäkyvä rekrytointiprosessi alusta asti. Siihen osallistuu ymmärtääkseni useampi työnantajan edustaja, myös naispuolinen edustaja.
Hiltunen myöntää, että kausityöntekijöiden mahdolliset ikävät kokemukset ovat voineet jäädä herkemmin piiloon. Hän sanoo, että hän pääluottamusmiehen asemassa, varapääluottamusmies sekä työsuojeluvaltuutettu ja -asiamiehet aktiivisesti juttelevat kausityöntekijöiden kanssa.
– Yritämme tuoda kynnystä mahdollisimman matalaksi tuoda meille asioita esiin.
Tallqvist sanoo, että tulevana kesänä yhtiössä aiotaan kiinnittää erityistä huomiota siihen, että kausityöntekijöiden kanssa puhutaan aihepiiristä ja varmistetaan, että oikeat toimintatavat ja raportointikanavat ovat heillä tiedossa. Tallqvistin mukaan kausityöntekijöitä on palkattu laajalla ikähaitarilla ja sukupuolten osalta tasapuolisesti.