Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Jo viides osavaltio Yhdysvalloissa aikoo sallia teloituksen ampumalla

Yhdysvalloissa Idahon osavaltiossa hyväksyttiin maanantaina laki, joka sallisi kuolemaantuomittujen teloitukset ampumalla.

Läntisen osavaltion senaatti äänesti laista jaa-äänien voittaessa 24–11. Laki vaatii vielä osavaltion kuvernöörin allekirjoituksen.

Kuolemanrangaistuksen tiedotuskeskuksen mukaan konservatiivinen Idaho olisi jo viides Yhdysvaltain osavaltio, joka ottaisi lain käyttöön. Ampumalla teloittaminen on käytössä jo Utahissa, Oklahomassa, Mississippissä ja Etelä-Carolinassa. Vuodesta 1976 lähtien kolme ihmistä on teloitettu tällä tavalla. Nämä teloitukset ovat kaikki tapahtuneet läntisessä Utahin osavaltiossa, viimeisin vuonna 2010.

Yhdysvaltain osavaltiot, joissa kuolemanrangaistus on käytössä, ovat kohdanneet suuria vaikeuksia saada tarvittavia kemiallisia välineitä, joita tarvitaan tappaviin ruiskeisiin. Syynä on se, että lääkeyhtiöt eivät halua tulla yhdistetyksi teloituksiin. Idahossa ampuminen sallittaisiin tilanteissa, joissa tappavaa ruisketta ei olisi saatavilla.

Ihmisoikeusjärjestö ACLU tuomitsi lain etenemisen tuoreeltaan ja kutsui sitä kauhistuttavaksi.

– Ampuminen on erityisen julmaa... tuollaiset teloitukset jättävät pysyvän jäljen kaikkiin osallistujiin, ACLU:n Idahon siipi kommentoi.

Järjestö viittasi myös asiantuntijalausuntoihin ja lisäsi, että ampumalla teloitetut kokevat todennäköisesti erittäin merkittävää kipua ja kidutusta.