Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ranskan keskuspankin pääjohtaja rauhoitteli pankkihuolia: "Eurooppalaiset pankit ovat erittäin vakaita"

Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau on rauhoitellut huolia pankkikriisin leviämisestä laajemmalle. Hänen mukaansa Euroopassa pankit ovat hyvässä kunnossa, eikä niiden tilanne ole samanlainen kuin joidenkin yhdysvaltalaisten pankkien.

– Ranskalaiset ja eurooppalaiset pankit ovat erittäin vakaita, sanoi Villeroy de Galhau BFM Business -televisiokanavalla.

Hänen mukaansa vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen luodut pankkisäännöt ovat olleet tehokkaita.

Sveitsiläistä pankkijättiä Credit Suissea Villeroy de Galhau kutsui erityistapaukseksi.

– Se on pankki, jolla on sekä ongelmia liiketoimintamallissa että puutteita sisäisessä valvontajärjestelmässä.

Credit Suissen kurssi lähti syöksyyn keskiviikkona Saudi-Arabian suurimman liikepankin Saudi National Bankin kerrottua, ettei se ole nostamassa enää omistusosuuttaan Credit Suissesta. Torstaina Credit Suisse kertoi lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia eli noin 50,7 miljardia euroa maan keskuspankilta.

Torstaina myös toistakymmentä amerikkalaista pankkia sopi pelastuspaketista vaikeuksissa olevalle First Republic Bankille, jonka pelättiin kaatuvan kalifornialaispankki Silicon Valley Bankin (SVB) vanavedessä.

Noin viikko sitten Yhdysvalloissa pankkiviranomainen kertoi ottavansa haltuunsa rahoituskriisiin joutuneen SVB:n. Viranomaiset päättivät sunnuntaina sulkea myös newyorkilaisen Signature Bankin.

Kurssit lähtivät taas laskuun Euroopassa

Tiedot pelastuspaketeista piristivät pörssikursseja torstaina, mutta jo perjantaina sijoittajien tunnelmat taas synkkenivät. Myös Helsingissä koettiin laskupäivä aamun nousuvireen jälkeen, ja pörssin yleisindeksi päätyi päivän päätteeksi noin 1,4 prosenttia miinukselle.

Vaihdetuimpien osakkeiden kärkijoukossa oli Nordea, jonka kurssi on luisunut alaspäin viikon aikana kansainvälisen pankkisektorin huojunnan myötä. Perjantaina Nordean osake laski noin 2,5 prosenttia.

Frankfurtin DAX-indeksi päätyi noin 1,3 prosenttia pakkaselle, ja laskua nähtiin myös esimerkiksi Pariisissa ja Lontoossa.