Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat: Zelenskyin ja Xin mahdolliset keskustelut ovat hyvä asia

Yhdysvaltojen mukaan mahdolliset neuvottelut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin välillä olisivat "hyvä asia". Valkoinen talo varoitti kuitenkin, että Kiina saattaa suhtautua puolueellisesti konfliktiin.

– Meistä olisi hyvä, jos nämä kaksi keskustelisivat, sanoi kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Wall Street Journal -lehti kirjoitti kuluvalla viikolla, että kaksikon olisi määrä keskustella puhelimitse ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Ukrainan sota alkoi viime vuoden helmikuussa. Tiedolle ei kuitenkaan ole saatu vahvistusta, mutta Kiinan ulkoministeri Qin Gang ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kylläkin keskustelivat torstaina puhelimitse.

Xin on niin ikään kerrottu suunnittelevan matkaa Moskovaan neuvottelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Kirbyn mukaan tätäkään matkaa ei ole vahvistettu. Hän varoitti kuitenkin Kiinaa etsimästä sellaista ratkaisua sotaan, joka kuvastaisi vain Venäjän näkökantoja.

– Vaikka tulitauon vaatiminen kuulostaa täysin järkevältä, se vain vahvistaisi Venäjän valloituksia ja tunnustaisi sen saavutukset, Kirby muistutti.