Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yhdysvaltojen mukaan Australia on ostamassa enintään viisi yhdysvaltalaista ydinsukellusvenettä

Australia ostaa tulevina vuosina kolmesta viiteen yhdysvaltalaista ydinsukellusvenettä ja rakentaa myöhemmin uuden sukellusvenemallin yhdysvaltalaisella ja brittiläisellä teknologialla. Asiasta kertoi maanantaina Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Sullivan kertoi toimittajille, että kolme ydinkäyttöistä sukellusvenettä myydään Australialle 2030-luvun aikana. Sullivanin mukaan alusten määrää on mahdollista nostaa viiteen, jos se on tarpeen.

Sullivanin mukaan suunnitelmalla pyritään vahvistamaan länsimaista puolustusliittoumaa Aasian ja Tyynenmeren alueella Kiinaa vastaan.

Australia sopi viime syksynä Aukus-puolustusliittoumasta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa ja perui useiden miljardien Yhdysvaltain dollarien sukellusvenekaupan Ranskan kanssa. Samalla Australia päätti rakentaa ydinsukellusveneitä liittouman tuella.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden isännöi Australian pääministeri Anthony Albanesea ja Britannian pääministeri Rishi Sunakia Yhdysvaltain laivastotukikohdassa San Diegossa, kun sukellusvenekauppa julkistettiin.