Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yhdysvaltojen työttömyysaste nousi helmikuussa, mutta odotettua vähemmän – työttömyys pysyy yhä alhaalla

Yhdysvaltojen työttömyysaste nousi helmikuussa 3,6 prosenttiin, kertoo maan työministeriö perjantaina. Uusia työpaikkoja syntyi viime kuussa 311 000, kun tammikuussa syntyi yli puoli miljoonaa työpaikkaa. Työttömyysaste nousi tammikuusta, jolloin se tosin oli alhaisimmillaan sitten 1960-luvun.

Uusia työpaikkoja syntyi varsinkin majoitus- ja vapaa-ajan palveluihin, julkiseen hallintoon, vähittäiskauppa-alalle ja terveydenhuoltoon.

Työllisyys laski - mutta markkinat odottivat kovempaa laskua

Vaikka työttömyysaste nousi, se nousi vähemmän kuin markkinoilla odotettiin. Uutistoimisto Bloombergin mukaan markkinoilla odotettiin uusia työpaikkoja syntyvän 225 000.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi pankin kommentissa, että Yhdysvaltojen työmarkkinat ovat yhä talouden valopilkku.

– Keskuspankki Fedin arvion mukaan työpaikkoja pitäisi syntyä noin 100 000 kuukaudessa, jotta työttömyysaste pysyisi vakaana väestönkehitys huomioiden. Työpaikkoja syntyy reippaasti tätä tahtia vauhdikkaammin, ja siksi työttömyysasteeseen kohdistuu edelleen laskupainetta, ellei työmarkkinoita saada jäähdytettyä, Hännikäinen arvioi.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on seurannut Yhdysvaltojen työmarkkinoiden kehitystä tarkasti, jotta se voi arvioida omia korkopäätöksiään. Useat länsimaiset keskuspankit ovat säännöllisesti nostaneet ohjauskorkojaan hillitäkseen kiihtynyttä inflaatiota.

Taloustutkimukseen erikoistuneen konsulttiyhtiön High Frequency Economicsin johtava Yhdysvaltojen ekonomisti Rubeela Farooqi arvioi uutistoimisto AFP:lle, että vahva työmarkkina yhdistettynä tahmeaan inflaatioon ehdottaa, että Fed voi jatkaa ohjauskorkojensa nostamista tulevissa kokouksissaan.

Myös OP-ryhmän Hännikäinen arvioi, että työllisyysluvut voivat antaa Fedille syyn jatkaa rahapolitiikkansa kiristämistä.

– Työmarkkinat on saatava paremmin tasapainoon, jotta inflaatio palautuisi keskuspankin tavoittelemalle 2 prosentin tasolle, sanoo Hännikäinen.

- - - - -

Jutussa on käytetty myös uutistoimisto AFP:n tietoja.