Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa pankkiviranomainen ottaa kriisipankki SVB:n haltuunsa – hermoilu heijastui myös Euroopan pörsseihin

Yhdysvalloissa pankkiviranomainen ottaa haltuunsa markkinoita ravisuttaneen kalifornialaispankin Silicon Valley Bankin (SVB).

Kalifornialaisen viranomaisen tiedotteen mukaan pankin määräysvallan ottaa valtion vakuusrahasto Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Kalifornialaisia teknologiayrityksiä rahoittanut SVB joutui tällä viikolla kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin.

Kyseessä on uutistoimisto Bloombergin mukaan ensimmäinen kerta sitten vuoden 2020, kun FDIC otti amerikkalaisen pankin haltuunsa. Vuonna 2008 Yhdysvaltojen pankeista lähtenyt kriisi johti puolestaan maailmanlaajuiseen taantumaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pankin ovet avautuvat maanantaina viranomaisten hallinnassa. Viranomaisten väliintulo suojaa pankkien tallettajia ja mahdollistaa lisäajan hankkimisen sille, että pankille voisi löytyä uusi omistuspohja.

Miljardien arvonromahdukset Yhdysvalloissa

SVB:n aiheuttama epävarmuus tarttui pörsseihin niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.

Jo torstaina Wall Streetillä suurpankkien kurssit olivat kovassa puristuksessa, ja pankit menettivät arvostaan 52 miljardia dollaria (49 miljardia euroa). Yksin SVB:n pörssikurssi upposi torstaina 60 prosenttia, kun luottamus mureni. Ennen kuin viranomaiset ilmoittivat SVB:n ottamisesta määräysvaltaan, oli kaupankäynti yhtiön osakkeella päätetty jo keskeyttää.

Nasdaqin yleisindeksi oli perjantaina Suomen aikaa iltayhdeksältä yli kahden prosentin laskussa sen jälkeen, kun tieto valtion väliintulosta SVB:hen tuli.

Jo aiemmin Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen kertoi maan kongressin komitealle seuraavansa tarkasti pankkialan tilannetta.

– Kun pankit kokevat taloudellisia tappioita, sen pitäisi ja se aiheuttaakin huolta, Yellen sanoi aiemmin perjantaina viitaten SVB:n tilanteeseen.

Pankkien kurssit laskivat Euroopassa

Euroopan markkinoilla Deutsche Bank oli pahimmillaan yli 10 prosentin laskussa Frankfurtissa, ja Lontoossa Barclays ja HSBC painuivat noin viiden prosentin tahtia. Pariisissa Societe Generale laski perjantaina kuuden prosentin tahtia.

Vaikutus heijastui myös Helsinkiin, jossa Nordea oli vaihdetuimpien joukossa perjantaina jääden yli neljä prosenttia alamäkeen. Yleisindeksi jäi vajaat kaksi prosenttia miinukselle.

Tukholman pörssissä Swedbank, SEB ja Handelsbanken olivat niin ikään laskijoiden joukossa.

Yhdysvaltojen työllisyysluvut odotettua paremmat

Pankkisektorin kriisi jätti perjantaina alleen tiedon siitä, että maan työllisyys kehittyi markkinaodotuksia parempaan suuntaan.

Yhdysvalloissa syntyi helmikuussa 311 000 uutta työpaikkaa, kun markkinat odottivat työpaikkoja syntyvän tätä vähemmän. Maan työttömyysaste nousi, mutta pysyi viime vuosiin nähden alhaisella tasolla 3,6 prosentissa.

Työttömyyden alhainen taso kielii toisaalta siitä, että Yhdysvaltojen talous on kuuma. Ekonomistien mukaan alhainen työttömyys yhdistettynä sitkeän korkealla tasolla pysyvään inflaatioon voi vaatia Yhdysvaltojen keskuspankkia Fediä nostamaan ohjauskorkojaan entisestään.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.