Turkkia ja Syyriaa riepotelleiden maanjäristysten herättämää hyvää tahtoa on syytä hyödyntää poliittisella tasolla rauhan löytämiseksi Syyriassa, sanoi YK:n Syyrian-erikoislähettiläs Geir Pedersen keskiviikkona toimittajille Sveitsissä. Pedersenin näkemys on, että nykytilanne ei voi jatkua ja että katastrofaaliset järistykset olivat maailmalle muistutus siitä, ettei Syyrian tragedia ole likimainkaan ohitse.
Syyrian sisällissota on kestänyt lähes 12 vuotta, ja sodassa lähes puoli miljoonaa ihmistä on kuollut ja miljoonia joutunut jättämään kotinsa.
Syyrian luoteisosissa lähes 6 000 ihmistä kuoli helmikuisessa järistyksessä. Katastrofin seurauksena pitkään jumissa ollut avun toimittaminen kapinallisten hallussa oleville alueille alkoi viimein onnistua. Uusia rajanylityspaikkoja avattiin avun viemiseksi Turkista, ja aputoimituksia pyrittiin vauhdittamaan myös Syyrian hallituksen hallitsemilta alueilta. Yhdysvallat ja EU hellittivät pakotteita varmistaakseen, että apu pääsee liikkeelle.
Maanjäristyksissä kuoli yhteensä yli 50 000 ihmistä.
Humanitaarisen avun logiikka mukaan politiikkaan
Pedersen kiitteli keskiviikkona, että järistysten jälkeen kaikki osapuolet ovat muuttaneet kantojaan humanitaarisen avun suhteen, vaikkakin ehkä väliaikaisesti.
– Kuukausi sitten ei näyttänyt mahdolliselta, että uusia rajanylityspaikkoja avattaisiin tai pakotteita helpotettaisiin konkreettisesti. Nyt olemme nähneet molemmat toimet, hän huomautti.
Nyt samaa logiikkaa pitäisi Pedersenin mielestä hyödyntää poliittisella tasolla. Hän painotti maanjäristyksen osoittaneen, että edistysaskeleet ovat mahdollisia, jos niihin on poliittista tahtoa.
Pedersen on jo vuosia yrittänyt saada Syyrian tilannetta ratkeamaan. Nytkin hän varoitti, että tämänhetkinen geopoliittinen tilanne ei ole suotuisa asian etenemiselle. Viime kesänä kokouksen järjestäminen Sveitsissä ei onnistunut, koska Venäjä suhtautui pitopaikkaan karsaasti Sveitsin Venäjälle asettamien pakotteiden vuoksi. Pedersenin mukaan niin kauan kuin Venäjä ei halua tulla Geneveen, myöskään Syyrian hallinto ei halua saapua paikalle.
Pedersen painotti, että edistystä on silti mahdollista saavuttaa, mutta se edellyttää kaikilta halua kompromisseihin.