Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Iranin korkein johtaja Khamenei vaatii ankaraa rangaistusta koulutyttöjen myrkyttäjille

Iranissa koulutyttöjen myrkytysten syyllisten tulisi saada ankara rangaistus, vaatii Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei hänen verkkosivustonsa mukaan.

Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan Khamenei vaati vastuullisia organisaatioita, mukaan lukien tiedustelu- ja lainvalvontaviranomaisia, selvittämään syylliset rikoksiin. Khamenei ei kommentoinut sitä, löytyvätkö myrkytyksen syylliset maan sisältä vai sen ulkopuolelta.

Virallisten laskujen mukaan marraskuun lopulta lähtien on raportoitu useista sadoista kaasumyrkytystapauksista yli 50 koulussa ympäri maata.

– Jos myrkytykset todistetaan, se olisi anteeksiantamaton rikos -- tekijöille on annettava ankarat rangaistukset ilman mahdollisuutta armahdukseen, Khamenei sanoi ensimmäisissä julkisissa kommenteissaan epäillyistä myrkytystapauksista.

Osa koulutytöistä joutunut sairaalaan

Naispuoliset oppilaat ovat valittaneet kärsineensä muun muassa hengenahdistuksesta, pahoinvoinnista ja huimauksesta. Oireita ovat edeltäneet havainnot epämiellyttävistä tai tuntemattomista tuoksuista. Al-Jazeeran mukaan osa uhreista on kuvaillut haistaneensa mätien hedelmien, vahvojen parfyymien tai esimerkiksi palamisen hajun.

Oireiden syyksi epäillään tahallisia myrkyttämisiä. Al-Jazeeran mukaan valtaosa tapauksista ei ole ollut vakavia, mutta osa epäillyille myrkytyksille altistuneista tytöistä on viety sairaalaan.

Ensimmäinen myrkytys tapahtui tiettävästi marraskuun lopulla Qomin pyhässä kaupungissa maan pääkaupungin Teheranin eteläpuolella.

Uudistusmielisen iranilaislehden Etemadin mukaan maan itäosassa sijaitsevassa Quchanissa oli maanantaina viety kymmeniä koulutyttöjä sairaalaan sen jälkeen, kun he olivat havainneet epämiellyttävän hajun.

Sunnuntaina maan lounaisosassa sijaitsevassa Khuzestanin maakunnassa ilmoitettiin yli 700 samankaltaisesta tapauksesta.

Iranin viranomaiset epäilevät, että myrkytysten tavoitteena voi olla tyttökoulujen sulkeminen.

Syyllisiä voi odottaa kuolemantuomio

Iranin oikeuslaitosta johtava Gholamhossein Mohseni Ejei sanoi maanantaina, että koulutyttöjen myrkytyksistä mahdollisesti pidätettävät asetettaisiin syytteisiin, josta voi seurata kuolemantuomio.

Iranin valtiontelevisio kertoi al-Jazeeran mukaan viime viikolla, että viranomaiset olivat ottaneet kiinni kemikaaleja kuljettavan rekan kuljettajan, joka oli nähty useiden koulujen lähistöllä.

Muista myrkytyksiin liittyvistä kiinniotoista ei ole kuitenkaan kerrottu, eivätkä viranomaiset ole tarjonneet lopullista selitystä tapauksille.

Maanantaina sen sijaan otettiin kiinni iranilaistoimittaja Ali Pourtabatabaein, joka oli seurannut myrkytystapauksia Qomnews-verkkosivustolle. Kiinniotosta kertoi Etemad. Viranomaiset eivät ole al-Jazeeran mukaan kommentoineet kiinniottoa tarkemmin.

Iranin sisäministeriö kertoi viime viikolla tiedotteessa löytäneensä kouluista epäilyttäviä näytteitä. Tutkinnan tuloksista ilmoitetaan myöhemmin.

"Iranin vihollisten uusi salaliitto"

Iranin presidentti Ebrahim Raisi tuomitsi epäillyt myrkytystapaukset myöhään sunnuntaina ja sanoi myrkytysten olevan Iranin vihollisten uusi salaliitto. Hänen mukaansa toimilla on pyritty istuttamaan pelkoa oppilaiden, lasten ja heidän vanhempiensa sydämiin.

Raisi ei eritellyt kommenteissaan yksittäisiä maita, mutta Iran on säännöllisesti syyttänyt länsivaltojen ja Israelin olevan Iranin sisäisten levottomuuksien takana. Iranissa on esimerkiksi järjestetty jo kuukausien ajan mittavia mielenosoituksia. Protestit saivat alkunsa syyskuun puolivälissä, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä. Hänet oli otettu kiinni "väärin puetun" hijabin takia.