Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa asuvan espanjalaismiehen epäillään kouluttautuneen terroristista tekoa varten – KRP:n mukaan sivullisille ei koitunut vaaraa

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi maanantaina saaneensa valmiiksi esitutkinnan jutussa, jossa Suomessa asuvaa espanjalaismiestä epäillään kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemiseen.

KRP:n mukaan epäillyn 21-vuotiaan miehen hallusta löytyi ääri-islamistista aineistoa. Esitutkinnan mukaan mies on kuulunut ääri-islamistista materiaalia jakaviin ryhmiin ja saanut haltuunsa useita oppaita, joissa opetetaan muun muassa ampuma-aseiden käyttöä ja räjähteiden valmistamista. Epäilty on myös ilmaissut kiinnostusta matkustaa alueille, joissa terroristijärjestöt vaikuttavat, KRP sanoo.

– Epäilemme, että mies on hankkinut ja perehtynyt materiaaliin kouluttaakseen itseään terroristista tekoa varten. Toiminta on ollut pitkäkestoista. Se on alkanut vuonna 2019 ja päättynyt kiinniottoon viime vuoden joulukuussa, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Masi Puolakka kertoi tiedotteessa.

Epäilty kiistää rikoksen

Poliisin tutkinnassa ei ole tullut ilmeitä viitteitä siitä, että ulkopuolisiin olisi kohdistunut vaaraa. Esitutkinnassa ei ole esimerkiksi ilmennyt, että epäilty olisi rakentanut tai yrittänyt rakentaa räjähdettä.

Poliisin mukaan epäilty on kiistänyt rikoksen ja kertonut etsineensä tietoa ääri-islamistista asioista omaan tiedonjanoonsa. Kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten tuomitaan sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.

Rikosepäily tuli ilmi Helsingin poliisilaitoksella tutkitun toisen tapauksen yhteydessä. Asia siirtyy nyt syyttäjän harkittavaksi.