Nobelin rauhanpalkinnolla viime vuonna palkittu valkovenäläinen Ales Bjaljatski, 60, on saanut kymmenen vuoden vankeustuomion Valko-Venäjällä.
Bjaljatski on valkovenäläisen ihmisoikeusjärjestö Vjasnan perustaja ja yksi maan näkyvimmistä ihmisoikeusvaikuttajista. Syytteitä onkin pidetty tekaistuina näkyvän oppositiovaikuttajan saamiseksi vankilaan.
EU:n ja Civil Rights Defenders -järjestön mukaan monen vuoden vankeustuomiot annettiin perjantaina myös kolmelle muulle ihmisoikeusaktivistille, joista yksi tuomittiin poissaolevana. Kolmikon saamat tuomiot olivat seitsemän, kahdeksan ja yhdeksän vuoden mittaiset.
Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kuvannut tuomioita kostoksi miesten aktivismista.
Suomi tuomitsee Bjaljatskin ja muiden perjantaina Valko-Venäjällä tuomittujen aktivistien saamat vankeustuomiot, ulkoministeriö kirjoittaa Twitterissä.
Ministeriö kuvailee tuomioiden olleen poliittisia ja vaatii Valko-Venäjää vapauttamaan poliittiset vangit.
"Heidän vaatimuksensa vapaudesta on äänekäs, jopa telkien takaa"
EU tuomitsi niin ikään perjantaina nelikon oikeudenkäynnit. EU:n ulkoasioiden johtajan Josep Borrellin lausunnossa oikeusprosesseja kutsuttiin valeoikeudenkäynneiksi.
– (Ne) ovat jälleen yksi esimerkki Lukashenkan hallinnon pyrkimyksistä vaientaa ne, jotka puolustavat Valko-Venäjällä ihmisoikeuksia ja perusvapauksia, Borrell sanoi lausunnossa, viitaten Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavaan Aljaksandr Lukashenkaan.
– Lukashenka ei onnistu. Heidän vaatimuksensa vapaudesta on äänekäs, jopa telkien takaa.
EU vaati samalla Valko-Venäjällä olevien yli 1 450 poliittisen vangin välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Tiedotteen mukaan edellä mainittuja vankeja on vainottu, koska he ovat vastustaneet ihmisoikeusrikkomuksia Valko-Venäjällä ja Venäjän Ukrainassa aloittamaa hyökkäyssotaa sekä Valko-Venäjän roolia sotaan liittyen.
Borrellin mukaan EU on valmiudessa reagoimaan hallinnon tekemiin maan väestöön kohdistuviin tukahduttamistoimiin ja ihmisoikeusloukkauksiin.
Saksan ulkoministeri kutsui oikeusprosessia farssiksi
Valkovenäläisen tuomioistuimen mukaan Bjaljatski tuomittiin "salakuljetuksen ja julkista järjestystä törkeästi rikkovan toiminnan rahoittamisen vuoksi".
Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja kutsui tuomiota "häpeälliseksi epäoikeudenmukaisuudeksi".
Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock nimitti oikeusprosessia "farssiksi" ja sanoi, että Bjaljatski ja muut ihmisoikeusvaikuttajat tuomittiin "pelkästään heidän vuosia kestäneestä taistelustaan Valko-Venäjän kansan oikeuksien, arvon ja vapauden puolesta".
Bjaljatski pidätettiin Valko-Venäjän vuoden 2020 vilpillisiä presidentinvaaleja vastustaneiden protestien yhteydessä. Hän on ollut vangittuna siitä lähtien.
Nobel-päivä telkien takana Minskissä
Nobelin rauhanpalkinto jaettiin viime vuonna kolmelle taholle, joista yksi oli Bjaljatski.
Toinen palkinnon saajista oli venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial ja kolmas ukrainalainen ihmisoikeusjärjestö Center for Civil Liberties (CCL).
Palkintopäivän Bjaljatski vietti telkien takana, eikä hän saanut lähettää seremoniaan edes omaa puhettaan.
Bjaljatski oli vankilassa ensimmäistä kertaa vuosina 2011–2014 verorikoksista tuomittuna. Myös näitä syytteitä pidettiin laajasti poliittisina.