Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yhdysvaltojen mukaan Kiina ei ole toistaiseksi päättänyt toimittaa aseita Venäjälle – Yhdysvalloilta luvassa uusi asepaketti Ukrainalle

Yhdysvalloilla ei ole tiedossa viitteitä siitä, että Kiina olisi päättänyt toimittaa aseita Venäjälle, sanoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby.

Kirbyn mukaan mahdollisuus siihen on kuitenkin yhä pöydällä.

– Se ei olisi eduksi Kiinalle ja heidän asemalleen kansainvälisessä yhteisössä, mitä he arvostavat suuresti, Kirby sanoi.

– Olemme kertoneet Kiinalle olevamme huolissamme tästä, Kirby lisäsi.

Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa ryhtymästä aseistamaan Venäjää, joka vuosi sitten hyökkäsi Ukrainaan. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Kiinan päätöksellä aseistaa Venäjää voisi olla merkittävä vaikutus sotaan.

Kiina on jyrkästi kiistänyt väitteet, joiden mukaan se harkitsisi Venäjän aseistamista.

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan muttei ole myöskään ilmaissut tukeaan.

Iran tukenut Venäjää lennokeilla

Venäjä on saanut Ukrainan sodan aikana tukea ainakin Iranilta, joka on toimittanut Venäjälle muun muassa lennokkeja, joilla on tehty tuhoisia iskuja Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan.

Yhdysvallat on myös syyttänyt Pohjois-Koreaa Venäjän aseistamisesta, minkä Pohjois-Korea on jyrkästi kiistänyt.

Lisäksi Venäjän liittolaisista Valko-Venäjä antoi Venäjän hyökkäyssodan alussa käyttää maanperäänsä hyökkäykseen kohti Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Lisäksi Valko-Venäjä on tarjonnut venäläisjoukoille mahdollisuuksia sotaharjoituksiin. Valko-Venäjä ei ole toistaiseksi liittynyt sotaan Venäjän rinnalle.

Perjantaina ilmoitus uudesta aseapupaketista Ukrainalle

John Kirby kertoi myös, että Yhdysvallat aikoo ilmoittaa perjantaina uudesta aseapupaketista Ukrainalle.

Kirbyn mukaan apupaketti sisältää ammuksia ja sotatarvikkeita Ukrainalla jo olemassa oleviin asejärjestelmiin, kuten Himars-raketinheitinjärjestelmään. Tämän tarkempia yksityiskohtia hän ei kertonut.

Yhdysvaltojen tuleva ilmoitus ajoittuu samaan ajankohtaan, kun Saksan liittokansleri Olaf Scholz vierailee Valkoisessa talossa presidentti Joe Bidenin luona.

Länsivallat ovat luvanneet Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille nopeuttavansa ammusten ja muiden sotatarvikkeiden toimittamista Ukrainalle.

EU ilmoitti hiljattain toimittavansa kiireellisesti Ukrainaan 155-millisiä kranaatteja.

Viime päivinä Zelenskyi on useaan otteeseen kertonut, että Donetskin alueella Bahmutin kaupungissa on vaikea tilanne. Kaupungin hallinnasta on käyty kovia taisteluja jo viikkokausia. Kaupungilla ei ole juurikaan strategista merkitystä, mutta symbolisesti sillä on suuri merkitys.