Ruotsista ja Turkista kuuluivat maanantaina lähes yhtaikaiset viestit siitä, että Ruotsin ja Turkin välinen keskusteluyhteys Nato-jäsenyydestä on palaamassa uomaansa.
Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoi asiasta medialle, kun hän saapui EU-maiden ulkoministerien kokoukseen Brysselissä. Billström luonnehti ilmoitusta "tervetulleeksi ja hyväksi".
Turkin hallitusta lähellä oleva uutiskanava A Haber puolestaan kertoi, että Turkki olisi jatkamassa kolmenvälisiä neuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa Brysselissä. Turkin-vierailulla on parhaillaan Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, jonka kanssa Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu piti yhteisen tiedotustilaisuuden.
Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, koska keskustelujen Brysselissä olisi määrä jatkua.
Haavisto: Blinkeniltä aikataulukeskustelu
Niin ikään EU-maiden ulkoministerien kokoukseen osallistunut Pekka Haavisto (vihr.) arvioi päivän uutista tiedotustilaisuudessaan Brysselissä. Haavisto sanoi Blinkenin käyntiin liittyneen selvästi keskustelun siitä, missä aikataulussa Turkki olisi valmis ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.
– Turkki on viestittänyt, että Suomen osalta nämä ehdot ovat täyttyneet. Ja tämä on tietysti meille hyvä uutinen. Mutta totta kai otamme osaa sitten tässä muussa mielessä, eli tiedonvaihdon mielessä ja käymme sitä läpi, Haavisto sanoi.
Yhteinen kokous oli määrä järjestää jo tammikuussa, mutta tämä kuitenkin jäädytettiin. Tilanne kärjistyi tammikuun loppupuolella, kun Ruotsissa oli muun muassa poltettu Koraani Turkin suurlähetystön liepeillä. Tämä aiheutti voimakkaita reaktioita Turkissa ja sai Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ilmoittamaan, että Ruotsin on turha odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen Turkissa.
Keskustelu kierteelle viime viikolla
Keskustelu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien mahdollisesta eriytymisestä sai viime viikolla uusia kierroksia. Tuolloin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että pääkysymys ei ole Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon yhtä aikaa. Pääasiaksi hän sanoi, että molemmista tulee Naton jäseniä niin pian kuin mahdollista.
Tämän jälkeen yhtenäinen viesti eri suunnista oli, että hakemusten ratifioinnit yhtä tai eri aikaa on Turkin ja Unkarin käsissä. Ratifioinnit puuttuvat enää näiltä kahdelta.
Muun muassa presidentti Sauli Niinistö totesi Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonloppuna, että Suomi ei tahdo eikä voi vetää hakemustaan takaisin.
Oman epävarmuutensa Turkin parlamentin aikatauluihin aiheutti maanjäristys Turkissa. Suomi, Ruotsi ja useat muut maat ovat ilmoittaneet osallistuvansa hätäavun antamiseen Turkille maanjäristyksen takia.