Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hinta ja maku vaikuttavat nuorilla eniten ruoan ostopäätöksiin – terveellisyyttä ja kotimaisuutta painotetaan selvästi vähemmän

Valtaosa suomalaisista nuorista ja nuorista aikuisista ostaa elintarvikkeita etenkin hinnan tai maun perusteella, selviää maa- ja metsätalousministeriön teettämästä kyselystä. Sen sijaan terveellisyys ja kotimaisuus vaikuttavat nuorten ostopäätöksiin vähemmän.

Kyselyssä hinta vaikutti ostopäätöksiin yhdeksällä kymmenestä vastaajasta. Makua korosti noin neljä viidestä, terveellisyyttä vajaat kaksi viidesosaa ja kotimaisuutta runsas kolmannes vastaajista. Kysymykseen vastanneiden piti valita viisi sopivinta vaihtoehtoa listasta.

Vastaajien suhtautuminen terveellisyyteen ja kotimaisuuteen ostopäätöksen takana vaihteli eri vastaajaryhmissä.

Naiset korostivat terveellisyyttä ja kotimaisuutta hieman enemmän kuin miehet. Samoin 25–29-vuotiaat vastaajat kertoivat näiden tekijöiden olevan merkittäviä hieman useammin kuin nuoremmat vastaajat.

Myös koulutustaustalla vaikuttaa olevan väliä suhtautumisessa terveellisyyteen elintarvikkeiden ostopäätöksissä.

Yliopistokoulutuksen saaneista vastaajista yli puolet kertoi terveellisyyden vaikuttavan ostamiseen, kun taas vain peruskoulun käyneistä näin vastasi vain noin neljännes.

Yli puolet kierrättää

Suurin osa kyselyyn vastanneista nuorista sanoi olevansa valmis joustamaan elintasostaan ja kulutustottumuksistaan, jos se lisää yhteistä hyvää. Näin kertoi kolme vastaajaa viidestä.

Sen sijaan konkreettisia kulutustottumusten muutoksia periaatteellisista tai eettisistä syistä näkyi vastaajien joukossa vähemmän. Tyypillisin kulutustottumusten muutos oli kierrättäminen, jota kertoi tekevänsä hieman yli puolet vastaajista.

Toiseksi yleisin muutos eettisistä tai periaatteellisista syistä on käytettyjen tavaroiden ostaminen tai myyminen. Näin kertoi tekevänsä useampi kuin kaksi viidesosaa nuorista.

Aula Research -tutkimusyhtiön toteuttamaan kyselyyn vastasi marraskuussa 1 500 iältään 15–29-vuotiasta suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.