Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yön uutiskooste | Kaupan alan työriidan sovittelu jatkuu, Venäjä iski ohjuksin yöllä Harkovaan, Turkin ja Syyrian maanjäristyksessä kuolleita yli jo 28 000

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Sovun rakentaminen kaupan alan työriitaan jatkuu tänään

Kaupan alan työriidan sovittelu jatkuu tänään iltapäivällä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kaupan liitto eivät päässeet sopuun perjantaina ja lauantaina järjestetyissä neuvotteluissa. Lauantaisten neuvottelujen jälkeen valtakunnansovittelijan toimisto kertoi Twitterissä, että sovittelussa on edistytty, mutta maalissa ei vielä olla.

Jos osapuolet eivät tänään saa aikaan sovintoa, seuraava kaupan alan lakko alkaa maanantaina 13. helmikuuta kello viisi aamulla. Lakko koskisi varastoja, ja sen piirissä olisi 47 toimipaikkaa ja noin 4 000 työntekijää sekä varasto- ja kuljetusesihenkilöä.

Suomessa vietetään tänään lukurauhan päivää

Suomessa vietetään tänään lukurauhan päivää. Kyseessä on Suomen Kirjasäätiön järjestämä teemapäivä, jolloin säätiö kutsuu suomalaisia rauhoittumaan kirjojen pariin.

Kirjasäätiö kannustaa viettämään päivän lukemalla tai kuuntelemalla kirjoja. Tarkoitus on muun muassa kehittää lasten ja nuorten lukemistottumuksia.

Lukurauhan päivää vietetään nyt yhdeksättä kertaa.

Hämähäkinsilkkiä osataan jo valmistaa laboratoriossa - ihmeaine sopii moneen käyttötarkoitukseen

Aalto-yliopistossa tutkitaan, miten hämähäkinsilkkiä voidaan tuottaa laboratoriossa. Keinosilkistä kaavaillaan materiaalia esimerkiksi erityiskankaisiin, kirurgisiin ompeleisiin ja ruokapakkauksiin.

Silkissä yhdistyvät vahvuus ja joustavuus harvinaisella tavalla. Seitin DNA voidaan kopioida ja tuottaa silkkiproteiinia bakteerien avulla.

Aalto-yliopistossa pystytään jo valmistamaan silkkikuitua. Perustutkimusta tarvitaan kuitenkin yhä, jotta silkkiä voidaan valmistaa tasalaatuisesti ja kannattavasti.

Ukrainan puolustusneuvoston mukaan Venäjä on jo aloittanut suurhyökkäyksensä

Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteerin Oleksi Danilovin mukaan Venäjä on jo aloittanut suurhyökkäyksensä Ukrainan itäosassa, kertoo Kyiv Independent, joka sanoo Danilovin puhuneen asiasta kansallisella televisiokanavalla lauantaina.

Danilov sanoo, että Venäjä on aloittanut hyökkäyksensä, vaikka ei vielä myönnä sitä julkisesti.

Hänen mukaansa Venäjä on kuitenkin kohdannut hyökkäyksessään suuria ongelmia, koska Ukrainan joukot ovat onnistuneet torjumaan sitä.

Danilov sanoo hyökkäyksen etenevän asteittain, mutta ei siten, miten Venäjä odotti sen menevän.

Venäjä teki yöllisiä ohjusiskuja Harkovaan

Venäjä teki myöhään lauantaina koilliseen Harkovan kaupunkiin kolme ohjusiskua, Kyiv Independent kirjoittaa.

Asiasta kertoi Harkovan kuvernööri Oleh Synjehubov Telegramissa. Hän sanoo, että iskut aiheuttivat tuhoja kaupungin infrastruktuurille.

Alustavien tietojen mukaan Venäjä käytti iskussa S-300-ilmatorjuntaohjuksia.

Lehden mukaan tarkempaa tietoa iskujen tuottamista tuhoista tai mahdollisista uhreista ei vielä ole.

Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään Israelissa maan hallitusta vastaan

Israelissa kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat lauantaina Tel Aviviin osoittamaan mieltä maan hallituksen kaavailemia lakiuudistuksia vastaan.

Hallitus on muun muassa ehdottanut, että maan parlamentti voisi hylätä minkä tahansa korkeimman oikeuden tekemän päätöksen yksinkertaisella enemmistöllä.

Lakiuudistusta käsitellään ensimmäisen kerran maanantaina.

Kyseessä oli jo kuudes viikko peräkkäin, kun mielenosoittajat lähtivät kaduille pääministeri Benjamin Netanjahun politiikan vuoksi.

Netanjahu palasi valtaan marraskuun vaalien jälkeen muodostamalla koalition äärioikeistolaisten ja ultraortodoksijuutalaisten puolueiden kanssa. (Lähde: AFP)

Turkissa ja Syyriassa maanjäristyksen vuoksi kuolleita yli 28 000, avustustöitä keskeytetty paikoin turvallisuussyistä

Turkissa ja Syyriassa on kuollut yli 28 000 ihmistä alkuviikolla tapahtuneessa maanjäristyksessä. Pelastustyöt tuhoalueilla jatkuvat edelleen.

Tuhoalueilla työskentelee kymmeniä tuhansia pelastustyöntekijöitä, jotka yrittävät vielä löytää eloonjääneitä järistysten romahduttamista raunioista. Turkin valtion uutistoimiston mukaan avustustöitä on keskeytetty joillakin tuhoalueilla turvallisuussyistä.

Järistys on vaikuttanut lähes 26 miljoonaan ihmiseen. YK on varoittanut, että ainakin 870 000 ihmistä tarvitsee kiireellisesti lämpimiä aterioita Turkissa ja Syyriassa. (Lähde: AFP)

Kanadassa ammuttiin alas tuntematon lentävä esine

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoo, että maan luoteisosassa on ammuttu alas "tuntematon esine".

Ilmoitus tulee päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat ampuneensa alas kohteen Alaskassa.

Kanadan ja Yhdysvaltain ilmavoimat toimivat yhdessä ja Yhdysvaltain F-22-hävittäjä onnistui osumaan esineeseen, Trudeau tviittasi.

Viikko sitten Yhdysvallat ampui alas väitetyn Kiinan vakoilupallon, mikä johti maiden väliseen diplomaattiseen selkkaukseen. (Lähde: AFP)

Barkovin maalista ei apua Floridalle, Mikko Rantanen syötti Coloradon voittomaalin

Jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanche voitti Florida Panthersin vieraissa maalein 5–3. Coloradon tähtihyökkääjä Mikko Rantanen syötti ottelussa kaksi maalia, joista toinen oli ottelun voittomaali.

Molemmat Rantasen syöttämät maalit teki ottelun tehopelaaja Nathan MacKinnon. Rantasen tehot tältä kaudelta ovat nyt 34+29.

Floridan kapteeni Aleksander Barkov palasi kaukaloon yhden ottelun tauon jälkeen ja teki joukkueensa kolmannen maalin. Floridan Anton Lundell syötti Aaron Ekbladin maalin. Floridan Eetu Luostarinen ja Coloradon Artturi Lehkonen jäivät ottelussa pisteittä.

Rovanperä taistelee kolmossijasta Ruotsin MM-rallin päätöspäivänä

Viime kauden maailmanmestari Kalle Rovanperä taistelee kolmossijasta rallin MM-sarjan toisessa kilpailussa Ruotsissa. Rovanperä on kilpailussa neljäntenä ennen tämän päivän kolmea erikoiskoetta.

Suomalaismenestys on Rovanperän varassa, sillä oudon rengasrikon eilen kokenut Esapekka Lappi putosi yli seitsemän minuutin päähän kärjestä. Ennen päätöspäivää rallia johtaa Viron Ott Tänak, jolla on 8,6 sekunnin etumatka Irlannin Craig Breeniin.

Uumajan lähistöllä ajetaan kilpailun 16/18 erikoiskoe jo aamukahdeksalta Suomen aikaa. Sama 26,48 kilometrin erikoiskoe ajetaan tänään myös uudelleen kello 11.05.

Ralli päättyy kello 13.18 alkavaan erikoiskokeeseen, jolla on mittaa runsaat 10 kilometriä.