Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Whatsapp-tilini kaapattiin – "nämä ovat äärettömän vakavia asioita"

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää Whatsapp-tilinsä kaappaamista erittäin vakavana asiana. Lintilä kertoo STT:lle, että hänen Whatsapp-tililtään on lähetetty torstaina viesti, vaikka hän ei ole viestin lähettämiseen aikaan voinut sitä itse lähettää.

Lintilä ei kerro, millaisesta viestistä on kyse. Iltalehden mukaan tililtä oli lähetetty pääministeri Sanna Marinia (sd.) ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd.) pilkkaava, muokattu valokuva.

Lintilän tilin kaappaamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Nämä ovat äärettömän vakavia asioita, Lintilä sanoo.

Lintilä sanoo, ettei olisi itse voinut toimia tietoturvansa kanssa mitenkään toisin. Hän kertoo olevansa siitä tarkka.

Hän ei lähde arvelemaan, kuka on voinut kaapata hänen tilinsä. Hän ei myöskään kerro, saiko hän jotain varoitusmerkkejä tilin kaappaamisesta aiemmin.

– Tällä hetkellä näitä käydään läpi, Lintilä sanoo.

Asia kävi Lintilän mukaan hänelle ilmi, kun hänen erityisavustajansa kysyi häneltä torstaina illalla, oliko hän lähettänyt kyseisen viestin.

Kuva oli lähetetty Lintilän eduskuntanumerosta, joten eduskunnan turvallisuuspalveluissa selvitetään asiaa.

Lintilä sanoo, että hän oli viestin lähettämisen aikaan illallisella, jossa hänellä ei ollut kyseistä matkapuhelinta mukana. Lintilän mukaan ei ole myöskään mahdollista, että joku muu olisi käyttänyt puhelinta hänen tietämättään.

Iltalehden tietojen mukaan kyseinen kuva lähetettiin Lintilän tililtä noin puoli kymmenen aikaan torstai-iltana laajalle joukolle poliitikkoja.

Lintilän mukaan muita kuvia tai viestejä ei ole puhelimesta hänen tietämättään lähetetty.

Eduskunnan puhelimeen tehdään nyt teknistä tutkintaa

Eduskunnan tietohallintopäällikkö Ari Apilo sanoo, että asiasta tehdään nyt teknistä tutkintaa.

– Koskien nimenomaan sitä puhelinta, joka on eduskunnan. Tilihän on Lintilän henkilökohtainen.

Apilo ei osaa sanoa tarkkaa arvioita siitä, kuinka pitkään tekninen tutkinta kestää. Hänen mukaansa puhutaan kuitenkin päivistä.

Apilo kertoo, että he antavat kansanedustajille ohjeita kaikista sosiaalisen median applikaatioista ja niiden tietoturvallisesta käytöstä. Hän ei voi tietoturvasyiden vuoksi tarkemmin avata ohjeistusta, mutta hän sanoo yleisellä tasolla niiden liittyvän esimerkiksi kaksivaiheiseen tunnistautumiseen.

Hän ei lähde arvioimaan sitä, kuka epäillyn kaappauksen takana mahdollisesti on.

– En pysty vielä sanomaan, kun ei tiedetä, mitä tässä on tapahtunut. Pitää ensin selvittää, mitä on tapahtunut, hän sanoo.