Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Eduskunnassa laajaa kannatusta viedä Nato-prosessi päätökseen tällä vaalikaudella

Natoon liittymistä koskevan lain vieminen maaliin tällä vaalikaudella saa eduskunnassa laajaa kannatusta. SDP:n, keskustan ja vihreiden eduskuntaryhmät linjasivat torstaina olevansa tähän valmiita. Myös kokoomus on jo aiemmin kertonut kannattavansa lain läpivientiä tällä vaalikaudella.

Vasemmistoliitto sen sijaan odottaisi puuttuvia ratifiointeja Turkilta ja Unkarilta.

– Mielestämme on järkevää pitää langat aikataulun osalta omissa käsissä, eikä luovuttaa (Turkin presidentti Recep Tayyip) Erdoganille ja (Unkarin pääministeri Viktor) Orbanille aikataulutusta sillä, että lyödään nuija pöytään täällä ennen, sanoi vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Jussi Saramo.

RKP toivoo, että asiasta löytyy yhteisymmärrys puolueiden kesken perjantaina. Myös perussuomalaiset odottaa perjantaista keskustelua eikä kertonut kantaansa torstaina.

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on kutsunut eduskuntapuolueet perjantaina keskustelemaan siitä, pitäisikö Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva lainsäädäntö käsitellä Suomessa valmiiksi ennen puuttuvia Unkarin ja Turkin ratifiointeja.

Yhteisymmärrystä toivotaan

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman sanoi puolueen olevan valmis viemään prosessin maaliin tällä vaalikaudella, jos aikataulusta löytyy laaja konsensus.

– Tämä on meidän ryhmämme yhteinen näkemys.

Myös vihreät toivovat, että aikataulusta löydetään ryhmien kesken yhteisymmärrys.

– Mutta on ihan selvää, että vihreillä on valmius viedä tämä tämän eduskunnan aikana loppuun asti. Me olemme tästä olleet hyvin yksituumaisia jo jonkin aikaa, sanoi ryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö.

Myös keskusta oli asiasta yksimielinen.

– On tärkeää, että eduskunta, joka on päätökset tällä kaudella jo tehnyt ja päättänyt hakea Nato-jäsenyyttä, myös hoitaa asian omalta pöydältään, sanoi ryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska.

RKP:n mukaan päätöksen tekemiselle myös vaalien jälkeen löytyy perusteita.

– Molemmilla etenemispoluilla – päätös ennen tai jälkeen vaalien – on omat puolensa, viestitti STT:lle ryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

RKP:lle on ollut tärkeää, että Suomen ja Ruotsin yhteinen päämäärä Nato-jäsenyydestä toteutuu mahdollisimman nopeasti ja jouhevasti. Myös muut puolueet pitivät parhaana vaihtoehtona sitä, että Suomi ja Ruotsi etenisivät jäsenyydessä yhtä matkaa.

"Ei ylimääräisiä hidasteita"

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kokoomuksen Antti Häkkäsen mielestä Nato-jäsenyyden toteuttamiseen ei tulisi tuoda kotimaisella lakiprosessilla ylimääräisiä hidasteita.

– Jos tämä eduskunta on tätä asiaa käsitellyt yhdeksän kuukautta ja asia on päivänselvä kansalaisten kannatuksen, presidentin, hallituksen ja eduskunnan osalta, niin pitäisi olla erittäin painavia syitä, että asia siirrettäisiin seuraavalle eduskunnalle.

Häkkäsen mukaan Suomi ei irtaantuisi Ruotsin tahdista, vaan asiaa voidaan koordinoida vielä siinä vaiheessa kansainvälisesti, kun Naton pääsihteeri viimeisten ratifiointien jälkeen kutsuu Suomen muodollisesti jäseneksi.

Aikataulu on käytännössä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan käsissä. Se laatii mietinnön, jonka pohjalta täysistunto äänestää lakiesityksestä. Valiokunta aloitti mietinnön käsittelyn tiistaina.