Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Puhemies Vanhanen pitää todennäköisenä, että puolueiden välille löytyy yhteisymmärrys Nato-jäsenyyden kansallisesta marssijärjestyksestä

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen mukaan olisi hyvä, että eduskuntapuolueet pääsisivät yhteisymmärrykseen siitä, millaisessa marssijärjestyksessä Suomen Nato-jäsenyys kansallisesti tehtäisiin.

Vanhanen sanoo Turkin toiminnan aiheuttaneen hyvin paljon sekaannusta Suomen ja Ruotsin jäsenyyden osalta, joten olisi erittäin tärkeää, että Suomi toimisi mahdollisimman selkeällä tavalla.

Vanhanen pitää hyvin todennäköisenä, että yhteisymmärrys löytyy.

Vanhanen on kutsunut perjantaina eduskuntapuolueet keskustelemaan siitä, missä aikataulussa eduskunnan pitäisi Suomen Nato-jäsenyyttä koskeva kansallinen lainsäädäntö hyväksyä.

Tilaisuudessa on tarkoitus vaihtaa tietoja eri eduskuntaryhmien välillä, eikä siellä ole tarkoitus tehdä linjauksia.

– Ulkoasiainvaliokunta on laatimassa ja päättämässä mietinnöstä Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiin liittyen, ja ulkoasiainvaliokunnasta on pyydetty, että jäsenet selvittäisivät omien eduskuntaryhmiensä kannan asiaan, Vanhanen sanoo STT:lle.

Naton jäsenmaista Turkki ja Unkari eivät ole ratifioineet Suomen jäsenyyttä. Suomesta ei voi tulla Naton täysjäsentä ennen kuin kaikki nykyiset Nato-maat ovat ratifioineet jäsenyyden.

Suomi voi kuitenkin tehdä kansallisesti oman lainsäädäntönsä valmiiksi eduskunnan hyväksyntää ja presidentin vahvistamista myöten. Kyse on nyt siis siitä, pitäisikö Suomen tehdä oma prosessinsa valmiiksi vai odottaa puuttuvia ratifiointeja. Jos ratifiointeja odotetaan, Suomen Nato-lainsäädännön hyväksyntä voisi siirtyä seuraavalle eduskunnalle. Toisin kuin useimmat lakiesitykset, kansainvälisenä sopimuksena Nato-esitys ei raukeaisi eduskunnassa vaalien myötä.

Ulkoasiainvaliokunta työstää parhaillaan mietintöään, jonka pohjalta eduskunnan täysistunto äänestää lakiesityksestä

Vanhanen ei kerro omaa kantaansa jatkoaskelista

Vanhanen sanoo, että viime keväänä osoittautui hyväksi käytännöksi se, että eduskuntaryhmien ja puolueiden johto voi kertoa luottamuksellisesti toisilleen oman kannanmuodostuksensa tilanteen, aikataulut ja sisällöt.

– Se auttaa ryhmiä kokonaiskuvan muodostamisessa. Kutsussa on erikseen mainittu, että tämä on informaation välittämiseen tarkoitettu tilaisuus, Vanhanen sanoo.

Vanhanen ei ota kantaa siihen, millainen marssijärjestyksen pitäisi olla.

– Puhemies ei ole poliittinen figuuri, hän sanoo.

Vielä joulukuussa Vanhanen oli sitä mieltä, että kaikkien maiden ratifiointeja olisi odotettava ennen kuin eduskunta käsittelisi asian valmiiksi. Vanhanen sanoo, että tilanne näytti tuolloin selkeämmältä.

– Turkin toiminta on tätä asetelmaa muuttanut hyvin paljon. Siksi on tärkeää, että eduskunta selkeyttää Suomen jatkoaskeleita, hän sanoo.