Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Norjan hallitus kaavailee liki seitsemän miljardin euron apupakettia Ukrainalle – Norja on hyötynyt sodasta merkittävästi maakaasun hintojen noustua kohisten

Norjan hallitus ehdottaa parlamentille suurta, 75 miljardin Norjan kruunun (noin 6,8 miljardin euron) Ukraina-apupakettia, joka jakautuisi viiden vuoden ajalle.

– Ukrainan tulee saada tietää, että me seisomme sen rinnalla, ja Venäjän tulee ymmärtää, että vapaat ja demokraattiset maat tukevat Ukrainaa, perusteli Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Apupaketti pitää sisällään sekä humanitaarista että sotilaallista apua. Kuluvan vuoden apu jaettaisiin puoliksi humanitaariseen ja sotilaalliseen apuun.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti avusta ja sanoi sen tarkoittavan merkittävää panostusta Ukrainan tulevaan voittoon ja menestyksekkääseen toipumiseen sodan jälkeen.

Paketin lopullinen suuruus voi vielä muuttua parlamentin käsittelyssä, koska hallituksella ei ole tukenaan enemmistöä. Alustavat reaktiot pakettiin ovat kuitenkin olleet myönteisiä.

Ukrainan apupaketin lisäksi Stören hallitus ehdottaa viiden miljardin kruunun lisäystä apuun niille maille, joita Ukrainan sota on runnellut eniten ruuan ja muiden hyödykkeiden hintojen noustua nopeasti.

Norja on hyötynyt merkittävästi Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Viime vuonna Norjasta tuli Euroopan suurin maakaasun toimittaja samalla kun kaasun hinta nousi kohisten.

YK:n pääsihteeri varoitti sodan kiihtymisestä

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti puheessaan maanantaina, että hän pelkää Ukrainan sodan kiihtymisen tarkoittavan sitä, että maailmassa ollaan menossa kohti laajempaa sotaa.

– Mahdollisuudet rauhaan vähenevät koko ajan samalla kun laajemman eskalaation ja verenvuodatuksen mahdollisuus kasvaa. Pelkään, että maailma ei ole kävelemässä unissaan kohti laajempaa sotaa, vaan se on menossa sinne silmät apposen auki, Guterres sanoi puheessaan, jossa hän käsitteli myös ilmastokriisiä ja äärimmäisen köyhyyden lisääntymistä.