Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Turkki kutsui puhutteluun yhdeksän maan suurlähettiläät, loukkaantui Istanbulin-konsulaattien sulkemisista

Turkki kutsui torstaina yhdeksän maan suurlähettiläät puhutteluun ulkoministeriöönsä Ankarassa, kertoo Turkin virallinen Anadolu-uutistoimisto. Syynä puhutteluille on Euroopan maiden konsulaattien sulkemiset Istanbulissa turvallisuussyistä.

Turkki ei ole kertonut, minkä maiden edustajat on kutsuttu puhutteluun. Diplomaattilähteiden mukaan puhutteluun on kutsuttu Belgian, Britannian, Ranskan, Saksan, Italian, Alankomaiden, Ruotsin, Sveitsin ja Yhdysvaltain edustajia, kertoi uutistoimisto AFP.

Seitsemän Euroopan maata on sulkenut konsulaattinsa Istanbulissa. Yhdysvaltain Istanbulin-konsulaatti on edelleen avoinna.

Yhdysvallat ja useat Euroopan maat ovat ohjeistaneet kansalaisiaan välttämään massatapahtumia ja suosittuja turistipaikkoja Istanbulin keskustassa nousseen terrorismiuhan vuoksi.

Suomen Ankaran-suurlähetystöstä kerrottiin STT:lle torstai-iltana, ettei Suomen edustustoon ole kohdistunut mitään uhkaa ja ettei Suomen suurlähettiläs ollut Turkin ulkoministeriöön kutsuttujen joukossa.

Turkin ulkoministeriön lähteen mukaan tapaamisessa suurlähettiläille painotettiin, että Turkissa kaikkien diplomaattisten edustustojen turvallisuus taataan kansainvälisten sopimusten perusteella ja että niiden tulisi toimia yhteistyössä Turkin turvallisuusviranomaisten kanssa.

– (Puhuttelussa) korostettiin, että tällainen yhtäaikainen (konsulaattien sulkeminen) ei ole oikeasuhtainen ja harkittu lähestymistapa, ja että tällaiset lähestymistavat palvelevat vain terroristijärjestöjen salakavalaa agendaa, lähde sanoi kirjallisessa kommentissa medialle.

Taustalla länsimaiden ja Turkin kiristyneet välit

Länsimaiden matkustusvaroitukset annettiin sen jälkeen, kun diplomaattisuhteet Turkkiin olivat kiristyneet. Suhteet Turkkiin ovat olleet kireät, koska maa on kieltäytynyt ratifioimasta Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä.

Viimeviikkoiset mielenosoitukset Ruotsissa ja Tanskassa ovat kiristäneet maiden välejä entisestään. Äärioikeistolaiset mielenosoittajat ovat polttaneet Koraaneja protestina Turkin viivyttelystä Nato-ratifioinneissa.

Turkki antoi viime viikonloppuna matkustusvaroituksen Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan vastauksena länsimaiden varoituksille.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu tuomitsi konsulaattien sulkemiset torstaina.

– He käyvät psykologista sotaa Turkin kanssa, Soylu kertoi turkkilaiskanava NTV:llä.

Erdoganin AK-puolueen varapuheenjohtaja ja tiedottaja Ömer Celik kertoi Twitter-tilillään, että ulkomaiden lähetystöt ja konsulaatit ovat antaneet lausuntoja luodakseen huolta Turkin turvallisuustilanteesta.

– Nämä ovat vastuuttomia lausuntoja. Tällaisia lausuntoja ei voi hyväksyä, Celik sanoi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.