Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden neuvottelut keskeytyivät – lakko alkaa keskiviikkona

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden kolmipäiväinen lakko alkaa odotetusti keskiviikkona. Sovittelut työnantajajärjestöjen ja Teollisuusliiton välillä eivät tiistaina johtaneet ratkaisuihin.

Myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n sekä Ammattiliitto Pron sovittelut Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa päättyivät tiistaina tuloksettomina, ja niiden ilmoittamat kolmipäiväiset lakot alkavat keskiviikkona.

Teollisuusliiton lakon kohteena olevissa työpaikoissa työskentelee noin 7 200 ihmistä. Lakon piirissä on 50 toimipaikkaa, muun muassa ABB-yhtymän toimipaikkoja, lääkeyhtiö Orionin tehtaita sekä Outokummun terästehdas Torniossa.

YTN:n lakko koskee kymmenkuntaa teknologiateollisuuden yritystä, ja sen piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä. Pron lakko koskee teknologiateollisuuden sekä suunnitteu- ja konsulttialan toimihenkilöitä. Lakko suunnittelu- ja konsulttialalla koskee työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välistä sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan mukaan perjantaina. Kemianteollisuuden johtaja Minna Etu-Seppälä vahvisti STT:lle, että myös kemian sovittelu jatkuu tuolloin.

YTN:n ja työnantajapuolen välinen sovittelu jatkuu sunnuntaina.

Lisää lakkovaroituksia

Teollisuusliitto jätti tiistaina myös kolmannen lakkovaroituksen Teknologiateollisuuden työnantajille ja työnantajajärjestö Kemianteollisuudelle. Lakonuhka koskee 87:ää toimipaikkaa, ja kolmipäiväiset lakot alkaisivat 15. helmikuuta.

Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 10 300 työntekijää. Lakot koskisivat muun muassa Turun ja Rauman telakoita sekä Wärtsilän tehdasta Vaasassa ja Nokian tehdasta Oulussa.

Teollisuusliitto pidentää samalla jo annettujen ylityökieltojen voimassaoloa 17. helmikuuta asti.

Teollisuusliitto on jättänyt aiemmin myös 112:ta toimipaikkaa koskevan lakkovaroituksen ajankohdalle 8.–10. helmikuuta.

Myös YTN antoi tiistaina uuden lakkovaroituksen kolmipäiväisestä lakosta 15.–17. helmikuuta. Sen piirissä olisi noin 20 000 ylempää toimihenkilöä.

Ammattiliitto Prolla on ennestään voimassa useita muitakin lakkovaroituksia.

YTN:n ja Pron lakot toteutuvat

Myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n sekä Ammattiliitto Pron sovittelut Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa päättyivät tiistaina tuloksettomina, ja niiden ilmoittamat kolmipäiväiset lakot alkavat keskiviikkona.

Pron sovittelu koski teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöitä. Pron lakko suunnittelu- ja konsulttialalla koskee työtä, jota tehdään teknologiateollisuuden lakon piirissä olevaan työpaikkaan.

YTN:n lakko koskee kymmenkuntaa teknologiateollisuuden yritystä, ja sen piirissä on noin 5 000 ylempää toimihenkilöä.

Samalla YTN antoi uuden lakkovaroituksen kolmipäiväisestä lakosta 15.–17. helmikuuta. Sen piirissä olisi noin 20 000 ylempää toimihenkilöä. Lakon piiriin kuuluisivat muun muassa Konecranesin, Nokian, Patrian ja Wärtsilän kaikki Suomen liiketoimintayksiköt.

YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa sanoi tiedotteessa, ettei Teollisuusliiton viime perjantaina hylkäämä sovintoesitys olisi kelvannut YTN:llekään.

– Se on sekä tasoltaan että rakenteeltaan riittämätön. Meille on lisäksi kerrottu, ettei meille haluta antaa samaa yleiskorotusosuutta kuin mitä tuossa esityksessä oli, Oksa sanoi.

Työnantajat: Vastuutonta

Työnantajapuoli kritisoi liittojen toimintaa vastuuttomaksi ja kuvaili lakkojen alkamista erittäin valitettavaksi.

– On vaikea nähdä, mitä niillä on voitettavissa. Oman työpaikan tilannetta voidaan sen sijaan vaikeuttaa ja heikentää yrityksen palkanmaksukykyä. Toivottavasti sovun edellytykset löytyvät pian, jotta ainakin myöhemmin uhkaavat lakot voidaan välttää, sanoo Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi tiedotteessa.

Kemianteollisuus puolestaan sanoi tiedotteessa lakkojen vaikeuttavan merkittävästi lakkojen kohteena olevien yritysten toimintaa ja aiheuttavan niille mittavat vahingot sekä mainehaittaa globaaleilla markkinoilla.

Kemianteollisuuden mukaan osalle yrityksistä vahingot eivät jää kolmeen päivään, koska prosessiteollisuudessa prosessien alas- ja ylösajo voi viedä useamman viikon.