Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Vihreään siirtymään sijoitettiin viime vuonna ensi kertaa yhtä paljon kuin fossiilisiin polttoaineisiin

Maailmassa sijoitettiin viime vuonna yhtä paljon rahaa fossiilisten polttoaineiden korvaamiseen kuin öljyn, kaasun ja hiilen tuotantoon, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun puhtaan energian siirtymään sijoitetun rahan määrä saavutti saman tason kuin fossiilisten polttoaineiden tuotantoon sijoitetun rahan määrä.

Puhtaan energian siirtymään sijoitettiin maailmanlaajuisesti yhteensä 1,1 biljoonaa dollaria eli runsaat biljoona euroa. Vuositasolla biljoonan dollarin raja ei koskaan aiemmin ole mennyt rikki puhtaaseen siirtymään käytetyissä investoinneissa.

Siirtymään sijoitettiin viime vuonna lähes kolmannes enemmän rahaa kuin vuonna 2021.

Summa on kuitenkin vain pieni osa kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvittavasta määrästä. Arvioiden mukaan vuosittaisten sijoitusten pitäisi kolminkertaistua tällä vuosikymmenellä, jotta nollapäästöjen saavuttaminen globaalisti olisi mahdollista vuoteen 2050 mennessä.

Kiina investointien ykkösenä

Aurinko- ja tuulivoima keräsivät viime vuonna suurimmat investointipotit. Niihin investoitiin lähes 500 miljardia dollaria, 17 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Sähköautot tulivat kuitenkin hyvänä kakkosena noin 470 miljardin dollarin investoinneilla. Sähköautoihin sijoittaminen on ollut viime vuosina huimassa nousussa. Niihin sijoitettiin 54 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Lähes puolet globaaleista energiasiirtymäinvestoinneista tehtiin Kiinassa. Toiseksi eniten investoitiin EU:ssa ja kolmanneksi eniten Yhdysvalloissa.

1,1 biljoonan dollarin summa kattaa puhtaan energiateknologian käyttöönottoon sijoitetut rahat, mutta ei esimerkiksi sähköverkkojen laajentamiseen ja vahvistamiseen tai puhtaan energian toimitusketjuihin investoituja summia. Yhteensä näihin kaikkiin sijoitettiin viime vuonna noin 1,6 biljoonaa dollaria.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 20.03: Korjattu virheellinen tieto, että EU:ssa olisi investoitu energiasiirtymään niukasti toiseksi eniten. Eniten investoineen Kiinan ja toiseksi investoineen EU:n välinen ero ei ollut niukka, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.