Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Sisäministeriö asetti työryhmän kehittämään yksityistä turvallisuusalaa – arvioi muun muassa tarvetta kehittää alalle hakeutuvien soveltuvuuden arviointia

Sisäministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta.

Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotukset siitä, miten alan toimintaa voidaan kehittää. Sen toimikausi kestää toukokuun loppuun asti.

– Ihmisten on voitava luottaa jokaiseen yksityisen turvallisuusalan toimijaan. Selvitystyöryhmän työn pohjalta päätetään, millaisia muutoksia alan lainsäädäntöön mahdollisesti tarvitaan, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Työryhmään kutsutaan edustajat oikeusministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Poliisihallituksesta ja Opetushallituksesta. Lisäksi työryhmään kutsutaan turvallisuusalan yritysten toimialajärjestö Suomen Vartioliikkeitten Liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Hanke toteutetaan sisäministeriön johdolla. Työryhmä kuulee myös muita asiantuntijoita.

Koulutusvaatimukset syyniin

Työryhmä arvioi yksityisen turvallisuusalan koulutusvaatimuksia ja koulutuksen rakennetta. Lisäksi arvioidaan tarvetta kehittää vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi hakeutuvien soveltuvuuden arviointia.

Ryhmän tekemän selvityksen perusteella myös arvioidaan, millaisille mahdollisille lainsäädännön muutoksille on tarvetta.

Vartioimisliiketoimintaa ja järjestyksenvalvontaa säätelee laki yksityisistä turvallisuuspalveluista. Koulutuksesta ja voimankäyttövälineiden koulutuksesta säädetään lisäksi lain nojalla annetussa sisäministeriön asetuksessa. Nykyinen lainsäädäntö tuli voimaan vuonna 2017.

Sisäministeriön mukaan Suomessa on vajaa 17 000 vartijaksi hyväksyttyä ja noin 36 000 järjestyksenvalvojaksi hyväksyttyä.

Mikkonen kertoi sisäministeriön teettävän turvallisuusalasta laajan selvityksen tammikuun alkupuolella.

Tammikuun alussa nainen kuoli Espoossa kauppakeskus Isossa Omenassa vartijoiden voimankäyttötilanteessa. Poliisi tutkii kuolemaa epäiltynä kuolemantuottamuksena. Aiemmin joulukuussa Itä-Uudenmaan poliisi kertoi tutkivansa järjestyksenvalvojien epäiltyjä väkivaltaisuuksia pääradan juna-asemien yhteydessä pääkaupunkiseudulla.