Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yön uutiskooste | HS:n Viestikoekeskus-uutisoinnista oikeuden ratkaisu tänään, Teknologiateollisuuden työriidan osapuolet vastaavat sovintoesitykseen, Israel teki ilmaiskuja Gazaan kostona raketeista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

HS:n Viestikoekeskus-uutisoinnista oikeuden ratkaisu tänään - kolmelle toimittajalle vaaditaan rangaistusta

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointia koskevista syytteistä.

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä tai avunannosta niihin. Kaikki kiistävät syytteen.

Oikeudenkäynti koskee Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua. Syyttäjän mukaan jutut sisälsivät Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäväksi määrättyä tietoa.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Teknologiateollisuuden työriidan osapuolet vastaavat sovintoesitykseen

Teknologiateollisuuden työriidan osapuolet antavat tänään vastauksensa valtakunnansovittelijan torstaina jättämään sovintoesitykseen. Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat jättävät vastauksensa aamuyhdeksältä.

Teknologiateollisuuden työehtosopimus umpeutui marraskuun lopussa. Osapuolten erimielisyydet liittyvät palkkaratkaisuun.

Teollisuusliitto on vauhdittanut neuvotteluita lakkovaroituksilla. Jos sovintoa ei löydy, lakkoja on tiedossa sekä helmikuun ensimmäisellä että toisella viikolla.

Työmarkkinoilla ei odoteta ratkaisuja muidenkaan alojen palkankorotuksista ennen kuin teknologiateollisuuden uusista työehdoista päästään sopuun.

Bloomberg: EU ehdottaa Valko-Venäjälle uusia talouspakotteita

Euroopan unioni esittää, että Valko-Venäjää kohtaan asetetaan uusia laajoja talouspakotteita. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg, joka sanoo nähneensä asiaan liittyvät asiakirjat.

Pakotteet ovat linjassa useiden EU:n aiemmin Venäjää kohtaan asettamien pakotteiden kanssa. Ne kohdistuisivat erityisesti teknologia- ja energiasektoreihin.

Ehdotetut toimenpiteet vaativat kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää.

Pakotteita asetetaan, koska Valko-Venäjä on tukenut Venäjää sen hyökkäyksessä Ukrainaan.

EU valmistelee myös kymmenettä Venäjään kohdistettavaa pakotepakettia.

Tshekissä äänestetään uudesta presidentistä, valittavana joko ex-pääministeri tai ex-kenraali

Tshekissä alkaa tänään kaksipäiväinen presidentinvaalien toinen kierros. Äänestäjät ratkaisevat, onko maan seuraava presidentti entinen pääministeri Andrej Babis vai entinen kenraali ja Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Petr Pavel.

Kun vaalien ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä, eniten ääniä saaneet Babis ja Pavel selviytyivät vaalien toiselle kierrokselle. Äänestys päättyy huomenna. (Lähde: AFP)

Israel teki ilmaiskuja Gazaan kostona raketeista

Israel aloitti ilmaiskujen sarjan Gazaan aamuyöstä vastauksena palestiinalaisalueiden puolelta ammuttuihin raketteihin. Israelin armeija tiedotti iskusta lausunnossaan.

Uutistoimisto AFP:n lähteet äärijärjestö Hamasin hallinnoimassa Gazassa kertovat, että sotilaskohteisiin tehtyjä iskuja on ollut yhteensä 15. Iskuissa ei ole raportoitu loukkaantuneita.

Aiemmin yöllä Gazan kaistaleelta ammuttiin kaksi rakettia Israelin aluetta kohti, sanovat silminnäkijät ja paikalliset lähteet.

Ilma-iskujen jälkeen Gazan puolelta ammuttiin vielä kolme rakettia, Israelin armeija sanoo.

Israelin joukot tappoivat eilen kymmenen palestiinalaista Länsirannalla. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa viisi poliisia sai syytteet taposta hakattuaan mustan miehen kuoliaaksi Tennesseessä

Yhdysvalloissa viittä poliisia vastaan nostettiin syytteet taposta sen jälkeen kun heidän pahoinpitelemänsä musta mies kuoli Tennesseen osavaltiossa.

Tapahtuman uhri Tyre Nichols pysäytettiin tammikuun alussa Memphisin poliisin mukaan holtittoman ajamisen vuoksi. Mies ei ollut pysähtynyt stop-merkin kohdalle.

Takaa-ajon jälkeen poliisit pahoinpitelivät hänet tunnistamattomaan kuntoon, perheen asianajajat sanovat lausunnossa.

Nichols kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa kolme päivää myöhemmin.

Poliisit saivat syytteet myös törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. (Lähde: AFP)

Rekalla 8 ihmistä New Yorkissa tappanut uzbekistanilaismies tuomittiin murhista ja terrorismista

New Yorkissa viisi vuotta sitten rekalla pyörätietä ajanut ja kahdeksan ihmistä tappanut uzbekistanilaismies on tuomittu syylliseksi murhiin ja terrorismirikoksiin Yhdysvalloissa.

34-vuotias Sayfullo Saipov ajoi pitkin Manhattanilla sijaitsevaa pyörätietä lokakuussa 2017, jolloin lapsiperheet olivat kerääntyneet juhlimaan halloweenia. Syyttäjät ovat hakeneet Saipoville kuolemantuomiota.

New York Timesin mukaan valamiehistö päättää helmikuussa siitä, saako Saipov kuolemanrangaistuksen vai elinkautisen vankeusrangaistuksen. (Lähde: AFP)

Yhdysvallat kertoo surmanneensa äärijärjestö Isisin paikallisjohtajan Somaliassa

Yhdysvallat kertoo tappaneensa sotilaallisessa iskussa äärijärjestö Isisin korkea-arvoisen paikallisjohtajan Bilal al-Sudanin Somaliassa.

Yhdysvaltain mukaan al-Sudani sai surmansa tulitaistelussa yhdysvaltalaisjoukkojen kanssa iskussa, joka tehtiin pohjoisen Somalian vuoristossa sijaitsevaan luolastoon.

Iskun määräsi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Al-Sudanin ohella noin kymmenen äärijärjestön jäsentä sai surmansa.

Yhdysvaltalaisjoukot eivät maan mukaan kärsineet tappioita. (Lähde: AFP)

Ukraina vaatii Novak Djokovicin isää poistettavaksi Australian avoimista Venäjä-sympatioiden vuoksi

Ukrainan Australian-suurlähettiläs Vasil Myroshnytshenko on vaatinut, että serbialaisen tennistähti Novak Djokovicin isä poistetaan Australian avoimista, koska tämä poseerasi Venäjän lippuja heiluttavien fanien kanssa.

Suurlähettilään mukaan mieheltä tulisi poistaa akkreditointi tapahtumaan. Hän vaati myös Djokovicia pyytämään henkilökohtaisesti anteeksi tapahtunutta ja tuomitsemaan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Venäjämielisellä YouTube-kanavalla eilen julkaistussa videossa Djokovicin isä Srdjan poseeraa miehen kanssa, joka heiluttaa Venäjän lippua, jossa on myös Vladimir Putinin kuva.

Melbourne Age -lehden mukaan hän sanoo videolla serbiaksi "Kauan eläköön Venäjä". (Lähde: AFP)

Detroit voitti jatkoajalla Montrealin - Husso torjui Detroitin maalilla 20 kertaa

Jääkiekon NHL:ssä Detroit Red Wings on voittanut jatkoajalla Montreal Canadiensin maalein 4–3. Detroitin maalia vahtinut Ville Husso torjui kaikkiaan 20 kertaa.

Tasaisesti edenneessä ottelussa vieraana ollut Detroit avasi maalitilin heti ensimmäisen erän alussa, mutta Montreal tasoitti vain kaksi minuuttia myöhemmin. Detroit pääsi johtoasemaan vielä kahdesti toisessa erässä, mutta Montreal ylsi tasoihin molemmilla kerroilla.

Maalittoman kolmannen erän jälkeen ottelu ratkesi jatkoajalla Detroitin Robby Fabbrin maaliin.

Muista suomalaisista Detroitin puolustaja Olli Määttä jäi otteluissa ilman tehopisteitä.