Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Mies tartutti sukuelinherpeksen seksikumppaniinsa – Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vammantuottamuksesta

Mies määrättiin maksamaan uhrille erilaisia korvauksia yli 15 000 euroa.

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut vammantuottamuksesta miehen, joka oikeuden mukaan tartutti sukuelinherpeksen seksikumppaniinsa.

Käräjäoikeuden mukaan sukuelinherpestä on pidettävä rikoslaissa tarkoitettuna sairautena, joka ei ole vähäinen. Käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkoihin sekä maksamaan uhrille erilaisia korvauksia muun muassa pysyvästä haitasta yhteensä yli 15 000 euroa. .

Asiassa oli riidatonta, että kolmikymppinen mies ja uhri olivat ennen ensimmäistä sukupuoliyhteyttä keskustelleet sukupuolitaudeista. Mies oli sanonut, että hän oli käynyt testissä eikä hänellä ole sukupuolitauteja.

Mies ei kuitenkaan kertonut uhrille, että hän oli aiemmin ollut sukupuoliyhteydessä henkilön kanssa, jolla oli sukuelinherpes. Mies sanoi, että koska hänellä ei ollut herpeksen oireita, häntä ei ollut testattu sen varalta.

Oikeus piti syytetyn aiheuttamaa tartuntaa todennäköisempänä

Käräjäoikeudessa puitiin myös sitä, tartuttiko nimenomaan syytetty mies viruksen uhriin. Käräjäoikeus katsoi tämän näytetyksi, vaikka sen mukaan täysin ei voitu sulkea pois sitäkään mahdollisuutta, että uhri olisi ollut jo herpesviruksen oireeton kantaja tai että uhri olisi saanut viruksen jostain muualta.

Oikeus piti muun muassa lääketieteellisen näytön perusteella todennäköisempänä sitä, että tartunta tuli mieheltä. Oikeus otti arviossaan huomioon myös uhrin kertoman aiemmista sukupuoliyhteyksistään.

– Käräjäoikeus toteaa, että vastaaja olisi voinut toimia tilanteessa toisin ja kertoa altistuksesta ja tartuntariskistä. Mainituilla perusteilla vastaaja on ollut huolimaton. Siten vammantuottamuksen tunnusmerkistö täyttyi.

Korvausten lisäksi käräjäoikeus tuomitsi miehelle 60 päiväsakkoa, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 360 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa viime viikolla.