Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koskeeko PAMin lakkovaroitus omaa lähikauppaasi? – Katso lista täältä

Palvelualojen ammattiliitto on antanut lakkovaroituksen helmikuun alkuun. Jos neuvottelut eivät tuo tulosta, ensin kiinni ovat varastot ja sen jälkeen yli 160 kauppaa ja markettia.

Isot kaupan toimijat ovat vielä lyhytsanaisia Palvelualojen ammattiliitto PAMin mahdollisen lakon vaikutuksista. PAM antoi sunnuntaina lakkovaroituksen, joka koskee yli 185:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää.

Mikäli helmikuun alkuun suunniteltu lakko toteutuu, se ei alkuvaiheessa juuri näy kuluttajille, arvioidaan Keskolta. Työsuhdeasioista vastaava johtaja Petteri Huovinen kertoo STT:lle sähköpostilla, että Kesko pyrkii valmistautumaan mahdollisimman hyvin ennakkoon.

– Joitakin tuotepuutoksia voi lakosta johtuen esiintyä, mutta tuotteille löytyy usein korvaava vaihtoehto, Huovinen sanoo Keskon viestinnän välittämässä sähköpostiviestissä.

Lakkojen ajankohdat olisivat 25 varastossa 6.–9. helmikuuta sekä yli 160 kaupan alan toimipaikassa 9.–11. helmikuuta.

S-ryhmästä ei vielä haluttu arvioida, miten PAMin mahdollinen lakko vaikuttaisi S-ryhmän logistiikkaan, tuotteiden saatavuuteen tai myymälöiden aukioloon.

– Tällä hetkellä tavarantoimitukset kulkevat normaalisti, ja tuotteita on myymälöissämme ja varastoissamme aina useamman päivän tarpeisiin, kertoo päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmän viestinnän välittämässä sähköpostissa.

PAM: Tavaraa ei lähde lakon aikana

PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan lakonuhan alla olevat varastot pysähtyvät todennäköisesti kokonaan, jos lakko toteutuu.

– Tavaraa ei lähde lakon aikana, Rönni-Sällinen sanoo STT:lle.

Kaupoista osa on hänen mukaansa todennäköisesti kiinni, osaa pidetään auki esihenkilövoimin.

Rönni-Sällisen mukaan työntekijät varastoissa ja kaupoissa kuuluvat melko kattavasti PAMiin.

– Kaikki eivät tietenkään kuulu, mutta meillä on hyvä edustus.

Sovittelu alkaa tiistaina

Ammattiliitto PAMin ja Kaupan liiton edustajat tapaavat valtakunnansovittelijan kanssa tiistaina iltapäivällä, kertoo Valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Kaupan liitto ei ehtinyt antaa STT:lle tarkempia kommentteja mahdollisen lakon vaikutuksista kaupan alan toimintaan.

– Meidän neuvottelutiimimme on täysin kiinni töissä tällä hetkellä, sanoo Kaupan liiton viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Pia Pere-Vanhanen STT:lle.

Suunnitellut lakot kohdistuisivat esimerkiksi Prismoihin, K-Citymarketeihin ja S-marketeihin lukuisilla paikkakunnilla.

Suunnitellut lakot kohdistuisivat esimerkiksi Prismoihin, K-Citymarketeihin ja S-marketeihin lukuisilla paikkakunnilla. Voit katsoa täältä listan PAMin lakkokohteista.

Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31. tammikuuta.