Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Hypo ennakoi: Suomi vajoaa taantumaan, talous laskee yhdellä prosentilla – loppuvuonna voi helpottaa

Suomen talous laskee tänä vuonna yhdellä prosentilla ja vajoaa taantumaan, arvioi asuntomarkkinoihin erikoistunut Hypo tuoreessa talouskatsauksessaan.

Hypo ennakoi, että taantuma tuntuu varsinkin alkuvuonna. Sen taustalla on Venäjän hyökkäyssodasta seurannut voimakas inflaatio, joka puolestaan vähentää kulutusta ja heikentää Suomen ulkomaankaupan näkymiä.

Hypo arvioi myös korkojen nousun tasaantuvan tämän vuoden aikana, mutta niiden korkein taso on vielä edessä.

Suomessa valtaosa asuntolainoista on sidottu vaihtuviin euribor-korkoihin toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Korkokulujen nousu johtaa ennusteen mukaan kulutuksen laskemiseen niin, että Suomi jää jälkeen euroalueen kasvusta.

– Pidemmällä aikavälillä korot voivat hieman laskea, mutta nollakorkojen maailma näyttäisi jääneen taakse. Huiput nähdään kuluvana vuonna, kun Euroopan keskuspankki nostaa vielä ohjauskorkojaan alkuvuoden aikana, Hypon ekonomisti ja kiinteistöanalyytikko Juho Keskinen kirjoittaa katsauksessa.

Hypo: Loppuvuonna helpottaa

Hypo arvioi taloustilanteen helpottavan loppuvuoden aikana ja talouden kääntyvän ensi vuonna loivaan prosentin kasvuun.

Julkista taloutta painavat kuitenkin ennusteen mukaan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama muutos Suomen turvallisuusympäristössä, mikä osaltaan näkyy puolustusmenojen kasvussa.

– Kansa tukee panostuksia, mutta puolustushankinnat eivät kuitenkaan kasvata kansantalouden tuottavuutta ja talouskasvua pitkällä tähtäimellä, jos niitä verrataan vaikkapa tutkimus- ja kehitysinvestointeihin. Vaikka Nato tuo turvaa, emme voi maantieteelle mitään, kirjoittaa Keskinen.

Toisaalta katsauksessa arvioidaan, että nimellispalkat nousevat Suomessa paremmin tänä vuonna kuin 15 vuoteen. Hypo ennakoikin, että taloutta kannattelevat vahvat työmarkkinat.