Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tiettävästi maailman vanhin ihminen on kuollut 118-vuotiaana, Turkin ulkoministeri vierailee Washingtonissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Aktivistit estivät hakkuut Aalistunturilla – poliisi otti kiinni mielenosoittajia

Poliisi kertoo keskeyttäneensä mielenosoituksen ja ottaneensa kiinni mielenosoittajia tiistai-iltana Aalistunturilla Lapin Kolarissa.

Poliisin mukaan mielenosoittajat estivät liikenteen hakkuualueelle ja häiritsivät Metsähallituksen toimintaa tarkoituksellisesti.

Mielenosoittajia epäillään hallinnan loukkauksesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Metsäliikkeen mielenosoittajat tiedottivat aiemmin keskeyttäneensä hakkuut sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Aalistunturilla, jonka alueelle on esitetty kansallispuistoa.

He vaativat Metsähallitusta luopumaan kaikista hakkuista kansallispuistoesityksen alueella, kunnes alueen suojeluesitykset on käsitelty ympäristöministeriössä.

Mies sai käräjiltä elinkautisen lähes 30 vuotta kateissa olleen lakimiehen ampumisesta – nyt hovioikeus punnitsee murhatuomion

Turun hovioikeudessa alkaa tänään käsittely liki 30 vuotta kateissa olleen turkulaisen lakimiehen jutussa. Käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna seitsemänkymppisen miehen elinkautiseen vankeuteen lakimiehen murhasta.

Lakimies katosi Turussa elokuussa 1994. Hänen katoamisensa otettiin uudestaan aktiiviseen tutkintaan ja murhasyyte syytettyä vastaan nousi vuonna 2021, jolloin uhrin ruumista ei vielä ollut löydetty. Etsintöjä kuitenkin jatkettiin, kunnes viime vuoden maaliskuussa ruumis löytyi merenpohjasta Turun Airiston alueelta.

Syytetty vaatii hovioikeudessa murhasyytteen hylkäämistä.

Turkin ulkoministeri Washingtonissa, hävittäjäkaupat todennäköisesti esillä

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu tapaa yhdysvaltalaisen virkaveljensä Antony Blinkenin tänään Washingtonissa. Aiemmin julkaistujen mediatietojen mukaan Yhdysvaltain hallinto olisi valmis myymään Turkille sen kaipaamia F-16-hävittäjiä. Kaupan yhtenä tavoitteena olisi taivutella Turkki ratifioimaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon.

Hävittäjien myynti Turkille edellyttää kongressin hyväksyntää. Cavusoglu on kuitenkin sanonut luottavansa kaupan toteutumiseen.

Yhdysvaltain ja Turkin suhteet ovat olleet hyiset Turkin ostettua Venäjältä ilmatorjuntaohjuksia ja ylläpidettyä muutenkin läheisiä suhteita Moskovaan. Turkkia puolestaan hiertää se, että Yhdysvallat on tukenut YPG-järjestön kurditaistelijoita Syyriassa.

Hoitajat aloittavat kaksipäiväisen lakon Englannissa

Englannissa hoitajat ovat tänään aloittaneet kaksipäiväisen lakon palkkavaatimustensa tueksi. Viranomaiset ovat varoittaneet, että työnseisaus aiheuttaa häiriöitä tuhansien potilaiden hoidossa Britannian valtion ylläpitämissä terveydenhuoltopalveluissa.

Nyt alkanut lakko on seurausta hoitajien maanlaajuiselle lakolle joulukuussa, jolloin he liittyivät elinkustannuskriisistä kärsineiden julkisen sektorin työntekijöiden työtaisteluaaltoon.

Keskeiset hoitajaliitot syyttävät hallitusta siitä, ettei se ole onnistunut neuvottelemaan vakavasti palkankorotuksista kuluvalle vuodelle. (Lähde: AFP)

Tiettävästi maailman vanhin ihminen on kuollut 118-vuotiaana Ranskassa

Tiettävästi maailman vanhin ihminen Lucile Randon on kuollut 118-vuotiaana Etelä-Ranskassa. Asiasta kertoi tiistaina hänen edustajansa.

Sisar Andréna tunnettu Randon syntyi helmikuun 11. päivänä vuonna 1904, vuosikymmen ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Protestanttiseen perheeseen syntynyt Randon kääntyi aikuisiällä katolilaiseksi ja ryhtyi nunnaksi 41-vuotiaana. Toulonissa asunut nunna selvisi jopa koronavirustartunnasta, johon liittyen kuoli hoitokodissa kymmenen muuta asukasta.

Kaksi vuotta sitten hän kertoi nauttivansa päivittäin pienen lasillisen viiniä. Nuorempia hän kehotti olemaan rohkeita ja myötätuntoisia. (Lähde: AFP)

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien työriidan sovittelu alkaa tänään

Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välinen sovittelu alkaa keskiviikkona. Sovittelu laitetaan alulle puolilta päivin valtakunnansovittelijan toimistolla. Sovittelun alkamisajankohdasta kertoivat STT:lle tiistaina illalla valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Teollisuusliitto sekä Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tiistaina lakkovaroituksista, joilla ne pyrkivät saamaan vauhtia jumittaneisiin työehto- ja palkkaneuvotteluihin. Kolmipäiväiset lakot alkaisivat helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Työtaistelutoimet perutaan, jos osapuolet pääsevät sopuun.

Teollisuusliiton neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta katkesivat maanantaina sekä teknologiateollisuudessa että kemianteollisuudessa.

Lentoyhtiö United Airlines ennustaa nelinkertaistavansa voittonsa tänä vuonna

Yhdysvaltojen suuriin lentoyhtiöihin lukeutuva United Airlines ennustaa nelinkertaistavansa liikevoittonsa tänä vuonna.

Yhtiö julkaisi tiistaina viime vuoden viimeisen neljänneksen osavuosituloksen. Yhtiö teki loppuvuoden aikana 843 miljoonan dollarin eli yli 781 miljoonan euron voiton, kun se vuosi sitten vastaavaan ajankohtaan teki 646 miljoonan dollarin eli 599 miljoonan euron tappion.

United kutsui koronapandemian jälkeistä aikaa lentoyhtiöympäristössä ennennäkemättömäksi mahdollisuudeksi.

Unitedin osake nousi 2,3 prosenttia tiistaina 52,38 dollariin Wall Streetillä. (Lähde: AFP)

Philadelphian Rasmus Ristolaiselle kauden avausmaali

Jääkiekon NHL:ssä Philadelphia Flyers voitti Anaheim Ducksin 5–2. Philadelphian 2–1-maalin teki joukkueen suomalaispuolustaja Rasmus Ristolainen.

Maali oli Ristolaiselle kauden ensimmäinen, ja turkulaislähtöinen puolustaja sai myös syöttöpisteen Philadelphian kolmannesta maalista. Ristolaisella on nyt koossa tältä kaudelta 38 ottelusta tehot 1+2.

Anaheimin puolustaja Urho Vaakanainen jäi ottelussa pisteittä.

Australian avoimia kiusaa nyt vesisade, aikataulut venyvät

Vesisateet keskeyttivät otteluita tenniksen Australian avoimissa. Lämpötila on tänään laskenut 20 asteeseen. Sateen vuoksi otteluita voidaan pelata toistaiseksi vain kolmella katetulla kentällä.

Sää vaivasi järjestäjiä myös tiistaina, kun otteluita keskeytettiin helteen vuoksi.

Turnausjärjestäjät siirsivät aiemmin tiistain otteluita keskiviikolle helteiden vuoksi. Ottelusiirrot ovat ärsyttäneet myös pelaajia, sillä aikataulumuutokset vaikeuttavat otteluihin valmistautumista. (Lähde: TT)